După casele self-scan, urmează self-screening în aeroporturi. În viitor ne-am putea face singuri control de securitate

Sursa foto: Monash University / DHS
În condițiile în care controalele de securitate din aeroporturi generează cozi interminabile în perioada sărbătorilor, americanii se gândesc să introducă self-screening. Primele dispozitive de acest gen vor fi instalate chiar luna viitoare.

2024 ar putea fi primul an când ne facem singuri controlul de securitate pe aeroporturi, scrie Skift. Departamentul Siguranței Interne (DHS) din Statele Unite va introduce în ianuarie primele dispozitive de self-screening pe aeroportul internațional din Las Vegas.

Momentan, acestea vor fi disponibile doar pentru cei care și-au făcut TSA PreCheck (un control online înaintea zborului, în care îți introduci documentele de identitate, fotografia și amprentele). Practic, ne vom putea face singuri controlul, într-o capsulă, fără a mai fi pipăiți de agenții de securitate și fără ca aceștia să ne mai umble prin bagaje sau să ne grăbească. Așa cum în magazine ne scanăm singuri produsele, aici ne vom scana pe noi înșine și bagajele.

Prototipul unei cabine de self-screening a fost instalat în martie 2023 pe aeroportul din Washington, iar testele s-au încheiat cu succes. Practic, este o combinație de senzori, incluzând un tomograf pentru bagajele de mână, care comunică cu pasagerii prin touchscreen.

Dispozitiviul a fost deja instalat pe aeroportul din Las Vegas și va putea fi folosit din ianuarie 2024. Cum tehnologia a fost dezvoltată de 3 companii private din SUA – Micro-X, Vanderlande Industries și Voxel Radar, nimic nu împiedică și aeroporturile din Europa să o cumpere.

Controalele de securitate făcute de oameni nu vor dispărea complet, dar noul model ar trebui să reducă cozile și să facă experiența mai plăcută. Pe de altă parte, casele self-scan au avut mai degrabă efectul opus și unii retaileri au început să revină la modelul tradițional.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: