Skip to content
Sănătate

După criticile lui Klaus Iohannis, medicul Virgil Musta face precizări: Poate nu am fost bine înțeles

Inquam Photos/Cornel Putan

Șase pacienți cu coronavirus ar fi murit pentru că starea lor s-a agravat în câteva minute, și nu a mai fost timp pentru mutarea lor la terapie intensivă, nu pentru că nu ar fi fost locuri pentru ei la ATI. Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli infecțioase din Timișoara, a revenit cu precizări asupra declarației făcute acum două zile. „Poate nu am fost bine înţeles”, spune acesta.

„În această boală există evoluţie rapidă şi se decompensează. Colegii de la ATI au intervenit, dar nu a mai fost timp de mutare la Secţia ATI.

Cauza nu este că nu erau locuri pe ATI”, a declarat Virgil Musta pentru News.ro.

Medicul a explicat și că situația celor șase pacienți s-a agravat deoarace era o zi cu ceaţă.  „Se ştie că ceaţa afectează afecţiunile pulmonare”, a declarat Virgil Musta pentru News.ro.

Precizarea vine după ce președintele Klaus Iohannis și șeful DSU, Raed Arafat, au spus că ar fi fost vorba de o problemă de comunicare la Timișoara și au dat asigurări că nu există situații în care pacienții în stare gravă să nu poată fi îngrijiți.

„Este un aspect care se referă la comunicarea între spitale, și aici este loc de mai bine. Am fost informat în această seară că ar fi fost locuri chiar în Timișoara, doar că unii cu alții nu s-au întâlnit și comunicarea a fost suboptimală. Sper să nu se repete aceste lucruri și, în realitate, nici nu este neapărat nevoie să vorbească directorii de spitale între ei, pentru că există Departamentul pentru Situații de Urgență care centralizează aceste solicitări și care se preocupă și de transportul pacienților într-un loc unde sunt paturi disponibile”, a declarat, marți seară, Klaus Iohannis.

La rândul lui, Raed Arafat a explicat că există soluții de urgență dacă este contactat serviciul de urgență: „Există soluții dacă sunt contactați colegii de la UPU, iar cei din Timișoara au două UPU, plus spitalul militar și cel județean.

Avem situații în care pacienții sunt în UPU care au ventilatoare, deci acolo, din nou, sunt supravegheate persoanele respective până găsim loc să le mutăm. Apoi sunt paturi cu oxigen care nu au capacitate de ATI. Acolo, când se agravează un pacient este prioritara rezolvarea problemei, chiar dacă-l mutăm la UPU sau la ATI – non Covid și după care îi găsim un loc destinat pentru aceste cazuri. Există soluții de urgență”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *