Deși ne-am bucurat de o perioada de calm pe piața cerealelor, ultimul eveniment legat de războiul din Ucraina (lovitura ucraineană asupra unei nave rusești în Marea Neagră), a reînviat temerile cu privire la riscurile legate de transportul cerealelor. Una dintre consecințe: prețurile grâului oscilează din nou.
„Într-o perioadă în care tranzacționarea pe piața fizică este „practic oprită”, în perioada Sărbătorilor, fondurile de investiții, confruntate cu reînnoirea tensiunilor, au răscumpărat contracte pe grâu și porumb pentru a acoperi pariurile descendente făcute încă din această vară datorate recoltei abundenta de cereale”, a explicat Sébastien Poncelet de la firma Agritel (grupul media Argus).
Contextul este destul de complicat pentru grâul european
Zona de la Marea Neagra reprezintă o problemă cheie pentru exporturile de cereale ale Ucrainei, ale cărei forțe au reușit în ultimele luni să țină navele rusești departe de sud-vestul Mării Negre și să redeschidă un coridor maritim pentru exportul de produse ucrainene.
La Bursa de Valori din Chicago, pretul la soiul de grâu SRW cu termenul limită din martie (fiind si cel mai tranzacționat) a crescut cu peste 3% marți, înainte de a scădea miercuri, pe Euronext(închis luni și marți). Astfel, prețul grâului s-a redeschis miercuri cu o creștere înainte de a începe din nou să scadă, oscilând în jur de 221 de euro pe tonă.
Sébastien Poncelet: Contextul este destul de complicat
„Principalele țări importatoare de grâu au revenit pe piață în prima jumătate a lunii decembrie, dar de aceasta a beneficiat mai degrabă grâul din Marea Neagră, în special grâul rusesc”, care este mai competitiv decât grâul european în prezent, explică el.
Preocupări cu privire la recoltele din Europa
Întărirea monedei euro în raport cu dolarul avantajează puțin mai mult grâul european. În același timp, în următoarele luni vor începe să apară întrebări despre următoarea recoltă de cereale.
„Avem mari îngrijorări cu privire la potențialul din Europa de Vest, în măsura în care vremea rea din toamnă a redus semnificativ suprafețele cultivate în Franța, Germania, Regatul Unit, Țările de Jos și Belgia”, notează Sébastien Poncelet. Pe de alta parte „ Vremea blândă și umedă din bazinul Mării Negre ar trebui să fie favorabilă culturilor de acolo”, este părerea lui Poncelet.
Stocurile de porumb sunt abundente în Statele Unite
„Piața anticipează că producătorii își vor crește vânzările, dar mulți dintre ei au vândut deja suficient, iar silozurile sunt pline”, notează Jack Scoville, de la Price Futures Group.
Prețul unui bushel de porumb pentru livrare în martie a fost de 4,7650 USD per bushel (miercuri în Chicago), în creștere mica, intr-o săptămână.
Prețul unei tone de porumb pe Euronext este chiar sub pragul de 200 de euro. Pentru semințele oleaginoase, brokerii scanează cerul deasupra Braziliei și Argentina pentru a evalua potențialele randamente. Deocamdată rămâne incertitudinea.
„A fost ceva ploaie în weekend, dar puțin mai puțin decât se aștepta”, a spus Dewey Strickler de la Ag Watch Market Advisors. În sudul Braziliei, „este încă umed, dar nu la fel de mult ca înainte”, adaugă el. „Începem să vedem o secătură care ar putea ajuta producția în această regiune. „
Sursa: AFP
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News