Skip to content
Politică

După remanierea lui Voiculescu ar putea urma Stelian Ion? Semnalul dat de la Cotroceni

Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a avut ieri o conferință de presă în care a vorbit despre mai multe subiecte aflate pe agenda publică. Printre altele, președintele s-a remarcat printr-o critică explicită la adresa ministrului Justiției, Stelian Ion. Iohannis a spus că Stelian Ion nu a discutat cu nimeni proiectele Legilor Justiției înainte de a le trimite mai departe la Consiliul Superior al Magistraturii, unde au fost întoarse din drum pentru că nu primiseră aviz interministerial.

“„Proiectul elaborat de ministrul Stelian Ion n-a fost dezbătut în aceste formate, ci a fost trimis direct CSM-ului spre avizare, ceea ce nu a corespuns nici intenţiei coaliţiei, nici spiritului legii”, a spus președintele. Lucrul acesta infirmă zvonurile că Iohannis ar fi fost informat în mod indirect și confirmă faptul că Stelian Ion a acționat de capul lui, fără a se consulta cu nimeni, iar rezultatul a fost un fiasco de proporții.

Stelian Ion, pe lista neagră

Ministrul Stelian Ion s-a făcut remarcat până în prezent mai degrabă prin erorile comise. Obiectivele asumate de actualul ministru al Justiției, Stelian Ion era acelea de reparare a Legilor Justiției, făcute țăndări în timpul lui Liviu Dragnea și în subsidiar desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Stelian Ion nu a reușit să atingă până în prezent nici unul dintre aceste obiective. Din cauza lipsei reformelor din Justiție, Franța, unul dintre aliații cei mai apropiați ai țării noastre din Uniunea Europeană, a anunțat la începutul lunii aprilie că încă este prematură ridicarea MCV pentru România şi Bulgaria. Mecanismul de Cooperare și de Verificare este instrumentul prin care Comisia evaluează și sprijină evoluția Bulgariei și României în direcția eficientizării sistemului administrativ și judiciar. Faptul că în România se menține MCV demonstrează că avem o Justiție disfuncțională. În loc să repare lucrurile acestea, Stelian Ion a încercat să culeagă laurii pentru sine și pentru USRPLUS, avansând de capul său un proiect pe Legile Justiției care nu a fost dezbătut, așa cum arată și președintele, cu nimeni. În goana după lauri, Stelian Ion a sacrificat reformele din Justiție, întârziindu-le nepermis de mult. Lucrul acesta l-a pus pe o listă neagră în coaliția de guvernare.

Este foarte posibil ca Stelian Ion să fi fost unul dintre miniștrii USRPLUS vizat pentru remaniere. Cumva însă Stelian Ion a beneficiat de un răgaz important dat fiind faptul că remaniat a fost Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății. O dublă remaniere ar fi aprins spiritele în USRPLUS care cu siguranță ar fi încercat să retalieze împotriva PNL. Stelian Ion a fost astfel salvat de remanierea colegului său din USRPLUS, Vlad Voiculescu și a supraviețuit în fruntea Ministerului Justiției. Cel puțin momentan. Este clar că noul protocol încheiat între partenerii de guvernare face mai dificilă remanierea unui alt ministru propus de USRPLUS. În egală măsură, nu o face imposibilă. Premierul Florin Cîțu are deja suficiente argumente pentru a-l trece pe Stelian Ion pe lista neagă. Reformele din Justiție întârzie să apară. Stelian Ion nu doar că nu și-a îndeplinit nici unul dintre cele două obiective mari propuse, dar a acționat și unilateral, așa cum explică și președintele, lucru care nu este în spiritul coaliției.

Stelian Ion ar putea deveni în viitorul apropiat ținta directă a celor de la PNL. Semnalul a fost deja dat de președintele Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *