Skip to content
Politică

După Vlad Voiculescu, și Stelian Ion încinge spiritele în coaliție. De la ce a pornit conflictul cu UDMR

Inquam Photos / George Călin

Un nou scandal are loc în coaliție, după ce ministrul Justiției, Stelian Ion, a aruncat vina pe UDMR pentru „superimunitatea magistraților”. La ședința coaliției, care a avut loc luni după-amiază, nu s-a discutat doar subiectul Vlad Voiculescu. Potrivit unor urse guvernamentale, Kelemen Hunor și-a exprimat nemulțumirea cu privire la declarațiile din spațiul public ale ministrului Justiției privind „superimunitatea magistraților”. „Așa ceva nu se face. Nu este normală o astfel de reacție din partea ministrului. E inadmisibil”, le-a spus Kelemen Hunor celor prezenți la ședință.

În replică, vicepremierul Dan Barna i-a promis președintelui UDMR că îi va „intermedia” o discuție cu ministrul Justiției.

Amendamentul privind ”superimunitatea” a fost introdus în lege de grupul minorităților naționale, în Comisia Juridică de la Camera Deputaților, și presupune avizul CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților. Ulterior, ministrul Justiției și liderii USR PLUS au spus că amendamentul a fost o condiție impusă de UDMR, însă liderii maghiari susțin că articolul a venit chiar la propunerea lui Stelian Ion.

Ce spune Kelemen Hunor

După discuția tensionată din coaliție, Kelemen Hunor a explicat marți de ce nu este de acord cu amendamentul propus de ministrul Stelian Ion, privind un aviz al CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților anchetați.

Exista discuții, nu în coaliție, ci între juriști, că ar fi neconstituțională această abordare, pentru că CSM e o instituție administrativă care nu are cum să avizeze o procedură judiciară. Eu nu sunt jurist, dar trebuie să vedem ce se întâmplă”, a explicat Kelemen.

Mai mult, acesta a precizat că varianta propusă de UDMR era ca anchetarea magistraților să se facă de secția de criminalistică de la Parchet.

„Noi am propus ca anchetarea magistraților să se facă de secția de criminalistică din subordinea procurorului general. Asta ar fi o garanție instituțională că nu ne întoarcem în anii dinainte. Liberalii au avut o altă abordare, nici varianta noastră, nici varianta PNL nu a fost agreată de ministrul Justiției. El a venit cu varianta avizului CSM. Nu a fost nici de la mine, nici de la PNL, a venit de la ministrul Justiției”, a declarat Kelemen Hunor.

Potrivit vicepremierului, la Senat s-ar putea reveni la varianta propusă de UDMR, dacă în coaliție se ajunge la concluzia că așa cum este acum legea ar putea ridica probleme de constituționalitate.

„Vom vedea ce se va întâmpla în discuțiile de la comisia juridică de la Senat. Din punctul meu de vedere, amendamentul nostru inițial este varianta cea mai solidă și în orice moment ne putem întoarce la această variantă pentru a nu compromite la CCR desființarea SIJ. Nu avem un conflict, nu avem nici măcar o polemică despre desființarea SIIJ”, a mai declarat Kelemen.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *