Skip to content
Politică

E cazul să ne alertăm? Oficial MAE: Românii trebuie să fie pregătiți în fața provocărilor de securitate

Secretarul de stat pentru afaceri strategice din Ministerul Afacerilor Externe, Daniel Ioniţă, consideră că evoluţiile din mediul de securitate global reclamă consolidarea culturii de securitate la nivelul cetăţeanului, a interacţiunii instituţie-cetăţean, astfel încât să fie percepute şi înţelese priorităţile şi demersurile României pe dimensiunea de securitate a politicii externe.

‘Sistemele de educaţie şi formare profesională trebuie să asigure un mediu propice dezvoltării societale şi personale, pe baza valorilor şi principiilor care au format Uniunea Europeană şi NATO. Ministerul Afacerilor Externe va acorda o atenţie specială amplificării eforturilor diplomatice pentru extinderea, în vecinătatea României, a zonei democratice de prosperitate, securitate şi predictibilitate, conectată ireversibil la sistemul de valori europene şi euro-atlantice’, a declarat, vineri, Daniel Ioniţă, în cadrul unei conferinţe susţinute la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, potrivit unui comunicat al MAE.

Potrivit sursei citate, niciun stat nu este imun în faţa riscurilor asociate terorismului şi, tocmai de aceea, România sprijină intensificarea cooperării internaţionale în combaterea terorismului.

‘În condiţiile în care mijlocele şi măsurile de securitate şi militare nu se dovedesc suficiente, prevenirea radicalizării şi atragerii către extremism violent este o componentă esenţială, iar educaţia, în special a tinerilor, în spiritul toleranţei şi respingerii incitării la ură, este absolut necesară. Este nevoie de un proces amplu de reflecţie pentru dezvoltarea de noi instrumente ale dreptului internaţional destinate combaterii terorismului’, a menţionat Daniel Ioniţă, citat de Agerpres.

El a arătat că, în această idee, România a propus, în 2015, înfiinţarea unei Curţi Internaţionale pentru Terorism.

Daniel Ioniţă s-a referit şi la domeniul securităţii cibernetice, ‘care reprezintă deja un subiect major de interes şi dezbatere, pornind de la necesitatea de a răspunde numeroaselor provocări pe care dezvoltarea aplicaţiilor IT le aduc la adresa securităţii naţionale a statelor şi, implicit, stabilităţii şi securităţii internaţionale’.

El a mai spus că respectul pentru drepturile omului a constituit dintotdeauna un pilon al politicii externe româneşti şi că lupta împotriva intoleranţei, rasismului, xenofobiei, a tuturor formelor de discriminare pe criterii de gen, rasă, etnie şi confesiune religioasă este una dintre dimensiunile drepturilor omului care au impact asupra stabilităţii şi dezvoltării sociale a unui stat şi prin urmare are tangenţă directă cu securitatea naţională.

‘Baza garantării securităţii naţionale a României este constituită de adeziunea întregii societăţii româneşti faţă de sistemul de valori democratice, drepturile omului şi libertăţile fundamentale, statul de drept şi respectul pentru rolul fundamental al dreptului internaţional. Şi toate acestea se obţin inclusiv prin educaţie‘, a completat Daniel Ioniţă.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a participat, vineri, la conferinţa ‘Educaţie, bună guvernare, securitate naţională’, organizată la Cluj-Napoca de Universitatea Babeş-Bolyai, unde a susţinut o intervenţie cu tema ‘Drepturile omului şi politica de securitate – constante ale politicii externe a României’.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *