Skip to content
Societate

E constituțională sau nu introducerea certificatului verde la locul de muncă? Explicațiile constituționalistului Ioan Stanomir

putereaacincea.ro

Contactat de PS News, politologul Ioan Stanomir, profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti și doctor în drept constituțional a vorbit despre introducerea obligativității certificatului verde la locul de muncă, explicând că dacă această prevedere va trece în România, va urma cu siguranță „să fie atacată la Curtea Constituțională și aceasta să fie obligată să răspundă”. De asemenea, politologul a vorbit și despre efectele negative ale introducerii unei astfel de măsuri.

„Este o întrebare la care, eu personal nu pot să vă răspund. În toate țările europene care au practicat acest sistem, cele care au dat răspunsul au fost Tribunalele Constituționale. La ora actuală există o dezbatere foarte mare în Franța pe tema certificatului verde.

Este foarte posibil că dacă o asemenea prevedere va trece în România, aceasta să fie atacată la Curtea Constituțională și aceasta să fie obligată să răspundă. Este o întreagă dezbatere, societatea este împărțită. E clar că poate fi interpretată în mod limpede ca o restrângere a dreptului la muncă, poate fi interpretată ca o limitare a dreptului de a dispune de propriul corp. Acestea ar fi argumentele împotrivă, iar cei care susțin această vaccinare obligatorie la locul de muncă insistă asupra dreptului la sănătate și a protecției sale, încât, este exact tipul de măsură care poate să dea naștere unor clivaje profunde în societatea românească, fără a rezolva problemele pandemiei.

Este limpede o măsură fără precedent, este o situație care să justifică, spun avocații ei, prin situația fără precedent. Întrebarea este, dacă nu cumva, această măsură fără precedent, justificată de o criză fără precedent nu va deveni ea însăși un precedent, adică dacă în viitor, în contextul altor crize nu se vor lua măsuri similare de răsfrângere a drepturilor și libertăților. Este vorba despre sindromul Cutiei Pandorei. Dacă deschizi Cutia Pandorei nu știi cum se va închide și dacă nu se va închide ce iese din ea. Ca atare, aceste lucruri sunt de o complexitate și de o gravitate absolută pe termen mediu și lung”, susține Stanomir.

De asemenea, acesta a explicat că în situația în care prevederea va trece de Curtea Constituțională, „ diviziunile în societate nu vor dispărea”.

„Autoritățile noastre în particular sunt atât de lipsite de darul comunicării și atât de lipsite de autoritate și de legitimitate încât aș spune că este o situație cu totul și cu totul gravă, în care statul este incapabil să vorbească cu proprii săi cetățeni.

Deocamdată nu putem spune nici dacă ar fi, nici dacă nu ar fi constituțională introducerea obligativității certificatului verde. Există clar o poziție în societate, după cum există și avocații acestei măsuri. Este clar că e o intruziune a statului în reglementarea unor drepturi constituționale. E de văzut dacă acest tip de intruziune este justificat constituțional sau nu. Probabil că se va ajunge la Curtea Constituțională, dar chiar și dacă se va trece de Curtea Constituțională, diviziunile în societate nu vor dispărea. Cred că acesta este cel mai important aspect. Acest tip de măsuri luate fără o conversație mai largă și fără un dialog mai larg cu societate riscă să divizeze societatea.

O spun nu ca cineva care, după cum bine știți nu este asociată în niciun fel cu campaniile antivacciniste, nu este asociată în niciun fel cu conspirativitea aceasta, dar sunt o persoană rațională și prudentă și observ că dacă se creează fani în societate s-ar putea ca pandemia să nu fie înfrântă prin aceste măsuri, dar țarile să fie exacerbate, asta este ceea ce pot observa”, conchide Ioan Stanomir.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *