e-Factură a depășit astăzi pragul de 100 de milioane de facturi transmise

Sursa foto: Ministerul Finanțelor

e-Factură a depășit astăzi 100 de milioane de facturi încărcate în acest sistem, însă doar ușor peste 25 de milioane sunt facturi transmise de la începutul acestui an, moment de la care a devenit obligatorie raportarea și a facturilor dintre firme (b2b – business to business). În timp ce contribuabilii se confruntă, încă, cu dificultăți la utilizare, iar Centrul Național pentru Informații Financiare (CNIF), centrul IT al Finanțelor și al ANAF, încearcă să rezolve probleme și să aducă îmbunătățiri, Ministerul Finanțelor analizează, după cum a declarat pentru Profit.ro ministrul Marcel Boloș în ianuarie, o posibilă extindere a termenului până la care nu se sancționează cu amendă nerespectarea obligației de raportare și în e-Factură în perioada prevăzută.

O îmbunătățire adusă astăzi sistemului e-Factură, potrivit informațiilor primite de Profit.ro de la Ministerul Finanțelor, este că în SPV se generează automat facutură în format PDF, fără să mai fie nevoie de conversia fișierului xml în pdf. Această funcție a fost solicitată de către utilizatori. Noua facilitate era necesară mai ales pentru contribuabilii care folosesc sistemele puse la dispoziție de CNIF/ANAF. Ministrul Finanțelor a insistat pentru introducerea, de către CNIF, a funcției de generare PDF, având în vedere că aceasta a fost solicitată frecvent.

„Da, am vazut și eu azi în SPV. Pe lângă butonul Descarcă, care descarcă zip de e-Factură, există un nou buton la fiecare factură primită/trimisă, care descarcă PDF. Și chiar merge. O altă chestiune care ar trebui de asemenea remediată este că în lista de răspunsuri/mesaje din SPV lipsește o coloană cu indexul de descărcare. Descărcăm zip cu nume index_descarcare.zip de exemplu, dar nu mai știm cărei poziții din tabel i se asociază. Operarea manuala în SPV este greoaie. Ar trebui regândită interfața, măcar ceva similar cu cu aplicația eTransport din SPV”, a afirmat, consultat de Profit.ro, un programator familiarizat cu sistemul e-Factură.

În prezent, sancțiunile pentru neraportarea facturilor și în e-Factură, în termenul de 5 zile lucrătoare, este suspendată până la 1 aprilie. Ministrul a spus la momentul respectiv că o extindere a termenului depinde de gradul de conformare a contribuabililor.

Prin e-Factură sunt transmise, deocamdată, circa o treime din totalul facturilor pe care Finanțele estimează că ar trebui raportate.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: