e-Factura obligatorie în România din 2024: Ce trebuie să cunoști

Sursa foto: MInisterul Finanțelor
Sursa foto: MInisterul Finanțelor

Factura electronică este factura emisă prin mijloace electronice, în spațiul virtual și care permite prelucrarea sa automată de către sistemul RO e-Factura. ANAF a introdus obligativitatea utilizării sistemului e-Factura pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale în mod generalizat de la 1 Ianuarie 2024.

Asta înseamnă că facturarea între persoanele impozabile din România va deveni exclusiv digitală, iar orice tranzacție trebuie să treacă prin sistemul e-Factura de la ANAF.

Ce presupune e-Factura?

RO e-Factura este sistemul național de facturare și poștă electronică, implementat de ANAF în România pentru emiterea și trimiterea facturilor electronice. În momentul întocmirii unei facturi, aceasta trebuie transmisă în format electronic standardizat .xml pe portalul SPV de la ANAF. Dacă factura este completată corect, aceasta este validată și va primi o confirmare și semnătură de înregistrare la ANAF. După acest punct, factura nu va mai putea fi modificată sau anulată.

Astfel, prin intermediul acestui sistem, ANAF poate monitoriza corect gradul de colectare a TVA-ului, dar și a celorlalte taxe și impozite, și poate vedea în timp real ce facturi se emit între firme.

Sistemul este obligatoriu pentru achizițiile publice, în relația Business-to-Government (B2G – achiziții publice pe care le face statul de la companii private), pentru produsele cu risc fiscal ridicat, comercializate în relația B2B, dar și în cazul voucherelor de vacanță. Pentru relația B2B, sistemul este deocamdată opțional, dar din ianuarie 2024 ca urmare a derogării din partea Consiliului UE, toate firmele de pe teritoriul României vor factura doar electronic. Astfel, ca urmare a acestei derogări, firmele românești vor fi obligate să emită doar facturi electronice între ele.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL