Skip to content
Politică

”E greu de crezut că va pierde candidatul susținut de președintele României”. Cum văd sociologii bătălia Cîțu-Orban pentru șefia PNL

Inquam Photos / Octav Ganea

Sociologii Lucian Dumitrescu și Darie Cristea au analizat, pentru PS News, șansele celor doi candidați la președinția PNL – Ludovic Orban și Florin Cîțu – și au oferit un pronostic pentru finalul Congresului PNL. În timp ce Lucian Dumitrescu este de părere că, datorită prezenței președintelui Klaus Iohannis la Congres, prima șansă îi aparține premierului Florin Cîțu, care se bucură de susținerea șefului statului, Darie Cristea susține că „tipul acesta de alegeri nu e genul acela de alegeri unde putem face o măsurătoare”, așadar, în opinia acestuia ambii candidați au șanse egale.

Lucian Dumitrescu: Ce va câștiga PNL pe termen lung din asta?!

Sociologul Lucian Dumitrescu este de părere că prima șansă la președinția PNL îi aparține premierului Florin Cîțu, victoria acestuia urmând să ducă la o guvernare minoritară.

„La prima vedere, câștigătorul Congresului PNL este Florin Cîțu. Cred că motivul pentru care președintele Klaus Iohannis participă la Congres este de a-i împrumuta un surplus de credibilitate. Mi-e greu să cred că la un Congres la care participă președintele candidatul pe care îl susține acesta va pierde.

Întrebarea e dacă va câștiga și PNL din acest lucru pe termen lung. Cred că asta e chestiune de interes pentru partid, dar și pentru România.

Dacă ne uităm la avatarurile ideologice și la practica guvernamentală, PNL nu mai e chiar de dreapta și are foarte multe elemente conservatoare prin el. Întrebarea este dacă PNL va supraviețui Congresului în actuala structura și dacă nu cumva cel care va pierde alegerile, și aici mă refer la domnul Ludovic Orban, nu va fonda o aripă proprie sau un partid propriu, ceea ce ar avea ca rezultat o pierde importantă pentru PNL pe termen mediu și lung.

Cel mai plauzibil scenariu după Congresul PNL ar fi cel al unui guvern minoritar. E foarte probabil ca domnul Cîțu va câștiga președinția partidului, însă având în vedere atitudinea și declarațiile din ultima vreme ale membrilor USRPLUS e foarte greu de crezut că aceștia se vor reîntoarce la masa negocierilor cu domnul Cîțu. Deci cel mai probabil scenariu, în cazul în care actualul prim-ministru va deveni și președinte al PNL este acela al unui guvern minoritar susținut într-o formă sau alta de PSD”, conchide Lucian Dumitrescu.

Darie Cristea: Dacă va câștiga domnul Orban, într-o lună vom avea schimbări semnificative

Sociologul Darie Cristea este de părere că în situația unor alegeri interne este greu de făcut un pronostic, motiv pentru care ambii candidați au șanse egale în lupta pentru președinția partidului.

„Nu aș da un pronostic pentru mâine dintr-un motiv foarte simplu: tipul acesta de alegeri nu e genul acela de alegeri unde putem face o măsurătoare, cum facem atunci când sunt alegeri generale: sondaje de opinie. La tipul acesta de alegeri din interiorul unui partid este mereu loc de diverse aranjamente în culise. Nu aș spune că sunt neapărat nelegitime, dar e genul de proces electoral unde se pot întâmpla tot felul de răsturnări de situație.

Spun că nu aș oferi un pronostic pentru că după ce indicatori văd eu că sunt acum încă mai cred că ambele variante sunt valabile, poate câștiga și domnul Cîțu, dar poate câștiga și domnul Orban. Ambii candidați par foarte încrezători în forțele lor, ambii candidați au destui candidați care să îi susțină, nu știm ce alte discuții paralele s-au mai purtat, ambii candidați au anumite probleme de imagine și de credibilitate. Pare a fi o situație greu de prognozat, iar eu sunt adeptul prognozelor, nu al profețiilor.

Cred că în acest moment este foarte dificil de a spune ce se întâmplă acolo în sensul în care sunt convins că există mult mai multe discuții legate de acest proces electoral, iar lucrurile nu sunt atât de clare având în vedere ceea ce știm noi și ceea ce vedem la TV”, spune sociologul.

Acesta este de părere că rezultatul votului de la Congres va decide viitorul guvernării „în sensul în care lupta politică a fost destul de ascuțită și e destul de evident că dacă va câștiga domnul Cîțu guvernul va continua în aceeași formulă, iar dacă va câștiga domnul Orban într-o lună vom avea schimbări semnificative”.

„E complicat să ne gândim în baza cărei majorități se vor face aceste schimbări, dar cred că această campanie interioară din PNL va fi greu de depășit pentru oricare dintre cei doi candidați”, conchide Darie Cristea.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *