Skip to content
Puterea Știrilor Video

E just ca banii alocați cercetării să se ducă spre zona cu potențial de transfer tehnologic, susține Marcel Boloș: Avem institute despre care nu știe nimeni!

Inquam Photos / Alex Nicodim

”Este just ca banii pe care îi avem pe cercetare să se ducă spre zona cu potențial de transfer tehnologic”, este de părere Marcel Boloș, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Invitat în studioul Puterea Știrilor, ministrul a susținut că România are institute despre care nu știe nimeni și care au produse, servicii, care se regăsesc în piață, oferind chiar și câteva exemple: „OMV folosește compresoarele cu șurub de la institutul nostru de cercetări în turbomotoare COMOTI. Sau la Institutul de Biotehnologii Alimentare unde am văzut nenumărate produse ca rezultat al cercetării și IMM-urile care, mai apoi, au preluat rețetele de fabricație și le-au dus în piață pentru consumatori”, a precizat ministrul.

„Sunt domenii care au acest potențial uriaș, în urma acestor alocări de resurse făcute cu justețe, adică orientați banii spre acele domenii care au un potențial de transfer tehnologic. Am fost criticat că vorbesc tot timpul despre cercetarea aplicată. Nu este așa. Spun că este just ca banii pe care îi avem pe cercetare să se ducă spre zona cu potențial de transfer tehnologic. Universitățile sunt chemate pentru tot ceea ce înseamnă activitățile de cercetare fundamentală și să își aducă aportul pentru că, într-adevăr, sămânța pentru tot ceea ce înseamnă cercetarea aplicată acolo se pune, în cercetarea fundamentală. Vorbim de un sistem de complementaritate între cele două tipuri și activități de cercetare. S-a vorbit în spațiul public foarte puțin despre activitatea de cercetare, dar să știți că avem institute despre care nu știe nimeni și care au produse, servicii, care se regăsesc în piață. OMV folosește compresoarele cu șurub de la institutul nostru de cercetări în turbomotoare COMOTI. E lăudabil, m-a impresionat. Am fost în vizită la ei, am văzut potențialul pe care îl au.

Sau la Institutul de Biotehnologii Alimentare unde am văzut nenumărate produse ca rezultat al cercetării și IMM-urile care, mai apoi, au preluat rețetele de fabricație și le-au dus în piață pentru consumatori. Cred în acest parteneriat, între activitatea de cercetare și IMM-urile. Cred că sunt generatoare de valoare adăugată. Este foarte important să avem această componentă de activitate economică generatoare de valoare adăugată pentru că acolo unde nu există valoare adăugată în activitățile economice, se vede în salariul minim pe economie și toate acele lucruri care duc și au același numitor comun pentru om: un trai și un standard de viață minimal”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *