Skip to content
Puterea Știrilor Video

„E o mare ipocrizie din partea PSD” că refuză guvernarea în plină grevă a profesorilor. Radu Carp: „A guverna e o meserie, nu un hobby de weekend”

Inquam Photos / Octav Ganea

Politologul Radu Carp, profesor în cadrul Facultății de Științe Politice a Universității din București, susține că este „o mare ipocrizie din partea PSD” că refuză guvernarea acum, în timpul grevei din învățământ, după ce, anterior, Marcel Ciolacu a anunțat în repetate rânduri că se pregătește să preia conducerea Executivului de la 26 mai. Politologul este de părere că social-democrații nu au soluții în acest moment pentru criza din educație și se tem că, în cazul în care acceptă majorarea salariilor profesorilor, vor exista revendicări similare și din partea altor categorii socio-profesionale.

„E o mare ipocrizie din partea PSD, trebuie spus lucrul acesta. De ce? Pentru că dl. Ciolacu a spus de mai multe ori «Eu pe 26  mai voi deveni prim-ministru, încep procedurile». Acum spune «sistez toată această procedură». Pentru a face ce anume? S-a închis dl. Ciolacu undeva în spatele unei uși și a înghițit cheia. Îl vedem la televizor, e prezent, face declarații, deci e în egală măsură absent și prezent în spațiul public. Nu cred că lucrurile astea pot să dureze. Cred că premierul Ciucă, așa cum a declarat, va face acest pas pe 26 mai.

Cred că în momentul de față social-democrații nu au soluții. Eșalonul doi din PSD este în momentul de față în Executiv, într-un fel, adică oamenii nu mai au încredere nici în ei înșiși. Neavând soluții, văzând că lucrurile par să scape de sub control, pentru că e posibil și alte sindicate din alte sectoare, în sănătate, în alte domenii, transporturi, să spună «Vrem și noi». Aici este marea temere. Eu cred că un om politic responsabil de-aia a intrat în politică, pentru a face față provocărilor, nu pentru a primi un salariu. Deci, un prim-ministru dacă dorește să își îndeplinească menirea, atunci se lovește de toate aceste probleme. Încearcă să discute, îl cheamă în ajutor pe președinte. Nu e nicio rușine. Prim-ministrul trebuie să colaboreze cu președintele și încearcă să propună o soluție. Adică e o meserie a guverna, nu este un hobby de weekend”, spune politologul pentru PS News.

Radu Carp mai afirmă că, spre deosebire de PSD, PNL, prin ministrul Educației, măcar „a pus ceva pe masă” – legile educației, care au fost deja votate de Parlament.

„Cred că s-a văzut destul de clar în toate aceste săptămâni că ministrul educației a fost un partener solid de dialog, că nu a refuzat niciun fel de dezbatere și că a mers pe aceste solicitări. Cred că lucrul ăsta s-a văzut. S-a mai văzut un lucru. Faptul că, deși au fost discuții, așa cum este normal, totuși, aceste proiecte de lege a educației au fost duse la final, au fost votate, deci putem discuta. Până la urmă bifăm ceva, se pune ceva pe masă.

Din partea celorlalte ministere, sincer, ce vedem? Păi uitați, de exemplu, problema aceasta a pensiilor speciale. Pensiile speciale reprezintă o parte din bugetul României. Soluția este foarte simplă. Pentru 10% sau o treime din bugetul respectiv se face o modificare de buget și se duce la Ministerul Educației, dar pentru asta trebuie voință politică. De acolo să pornească lucrurile. Nu poate Ministerul Educație să spună «Știți, noi am vrea», apoi să i se spună «Dar cât? Voi știți să calculați cât ar reprezenta bugetul ăsta?» Și după aia să spună «Pentru pensiile speciale ne pare rău, dar bugetul s-a redus, asta e. Găsim o soluție și pentru pensiile speciale». Deci lucrurile astea trebuiau gândite în perspectivă”, conchide profesorul universitar.

Rotativa guvernamentală / Lucian Bode: Vom avea un nou Guvern la Palatul Victoria cel mai târziu la 1 iunie

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, marţi, cu ocazia unei vizite efectuate în judeţul Vaslui, că până la 1 iunie un nou Guvern va fi instalat la Palatul Victoria.

„Preocuparea noastră este aceea de a ne face treaba zi de zi în interesul românilor. Cred că această rocadă la guvernare se va realiza în termenul agreat de coaliţie, astfel încât până pe data de 1 iunie să avem instalat un nou Guvern la Palatul Victoria”, a spus Lucian Bode, potrivit agerpres.

Oficialul a menţionat că nu are cunoştinţă despre momentul în care premierul Nicolae Ciucă îşi va da demisia.

„Nu ştiu dacă o va face joi, vineri sau sâmbătă. Cert este că un nou Guvern vom avea la Palatul Victoria cel mai târziu la 1 iunie. Trebuie să ţinem cont şi de ce au spus şi liderii coaliţiei, şi anume, principala noastră preocupare este acum să soluţionăm revendicările personalului din educaţie şi odată cu soluţionarea acestui conflict putem să intrăm şi în linie dreaptă cu negocierile pentru noua structură a Guvernul”, a afirmat Bode.

Ministrul Afacerilor Interne a fost prezent, marţi, în judeţul Vaslui, unde a avut loc inaugurarea Punctului de Trecere a Frontierei Bumbăta – Leova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *