Skip to content
Sănătate

E oficial! Când va începe vaccinarea persoanelor vârstnice

Inquam Photos / George Calin

Marți, într-o declarație de presă, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a precizat că vineri, 15 ianuarie, va începe programarea pentru persoanele din etapa a II-a de vaccinare împotriva Covid-19.

„În ceea ce privește modalitatea de programare, platforma va fi gata pe data de 15 ianuarie. De la ora 3 se va putea începe programarea persoanelor pentru etapa a II-a în centrele de vaccinare care vor fi pregătite. Pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani, programarea se poate face individual, se poate face prin medicul de familie, se poate face prin serviciile de call center – aici, ca noutate, vom avea un număr unic la nivel național, pe care vi-l pot și spune, 021.414.44.25.

Practic, sunând la acest număr, apelurile vor fi preluate în cele 42 de call center-uri distribuite la nivelul fiecărui județ. O altă modalitate de programare, prin direcția de asistență socială din primării sau prin intermediul aparținătorilor, care pot să își facă cont și să înscrie până la maxim 10 persoane dintre aparținători, din familie”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Este inclusă populația la risc, reprezentată de:

a) Adulți cu vârsta peste 65 de ani;

b) Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.

În conformitate cu dovezile științifice actuale, în categoria ,,boli cronice” se încadrează oricare dintre următoarele afecțiuni:

– Diabet zaharat

– Obezitate

– Alte boli metabolice, inclusiv congenitale

– Afecțiuni cardiovasculare

– Afecțiuni renale

– Afecțiuni oncologice

– Afecțiuni pulmonare

– Afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down

– Afecțiuni hepatice moderate/severe

– Afecțiuni autoimune

– Imunodepresii severe: pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA.

În ceea ce privește modalitatea de programare, platforma va fi gata pe data de 15 decembrie, de la ora 3 se va putea începe. Programarea se poate face individual, prin intermediul medicului de familie, iar ca noutate vom avea și un număr unic la nivel național”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *