E oficial! Când vor avea loc alegerile locale, europarlamentare, prezidențiale și generale 2024

Sursa foto: Inquam Photos / Adrian Pîclişan

Rândurile de alegeri din acest an vor acoperi o perioadă de circa șase luni, începând cu alegerile comasate, adică cele locale și cele europarlamentare, care se vor organiza pe 9 iunie.

Calendarul complet al alegerilor, așa cum a fost stabilit la nivelul conducerilor partidelor de guvernământ, a fost anunțat de premierul Marcel Ciolacu, la postul România TV.

„În acest moment în coaliţie am stabilit foarte clar, sunt alegeri comasate locale cu europarlamentare pe data de 9 iunie, pe data de 15 septembrie şi 29 septembrie alegerile prezidenţiale, turul 1 şi turul 2, şi pe 8 decembrie avem alegerile generale. În coaliţie aşa am stabilit, urmează ca şi PNL să treacă aceste date, cred că duminică, prin votul din interiorul partidului”, a afirmat Marcel Ciolacu, răspunzând unei întrebări puse de moderatorul Victor Ciutacu.

Premierul României a adăugat că urmează să fie dată o ordonanță pentru oficializarea acestor date. „Vom da ordonanţă de urgenţă care va fi trimisă la Parlament să devină lege cu tot ce implică aceste alegerile”, a explicat Ciolacu.

Amintim că PS News a relatat în urmă cu câteva zile, pe surse, că Marcel Ciolacu, împreună cu președintele Senatului și al PNL, Nicolae Ciucă, au căzut de acord ca alegerile prezidenţiale să se desfăşoare pe 15 și 29 septembrie. Anterior, pe 21 februarie, când au anunțat comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, Ciolacu spunea că „8-22 septembrie ar fi cea mai potrivită” dată pentru prezidențiale.

Când vor avea loc alegerile locale, europarlamentare, prezidențiale și generale 2024

Astfel, potrivit calendarului anunțat de șeful Executivului, alegerile din 2024 vor fi organizate:

-9 iunie alegeri locale și alegeri europarlamentare

-15 septembrie turul 1 al alegerilor prezidențiale

-29 septembrie turul 2 al alegerilor prezidențiale

-8 decembrie alegerile pentru Parlamentul României

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL