Skip to content
Politică

E OFICIAL: chiar și UE îl pune la punct pe Mișa cu privire la taxa de solidaritate EXCLUSIV

capital.ro

De acum, este OFICIAL: nu doar opoziția, nu numai premierul Mihai Tudose, ci chiar și Uniunea Europeană îl pune la punct pe ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, cu privire la taxa de solidaritate.

CITIȚI ȘI:UPDATE Tudose îi dă peste nas lui Mișa: Traducerea a ieșit rău!

Amintim că miercuri seară demnitarul a stârnit o adevărată furtună după ce a afirmat la Antena 3 că „există o directivă europeană care ne obligă să aplicăm un anumit procent fondurilor de salarii” (sublinierea ne aparține).

Joi, redacția PSnews.ro a solicitat un punct de vedere de la Reprezentanța Comisiei Europene (CE) în România. Vineri seară, Răzvan Szabo (un „agent de informații și comunicare” de la biroul de presă al instituției, așa cum însuși s-a recomandat) ne-a transmis un răspuns în care arată că există o astfel de directivă, dar că ea nu conține vreo obligativitate.

Iată precizările lui Răzvan Szabo:

„În legatură cu întrebarea dvs. vă pot spune că este vorba de Directiva 2008/94/CE, din domeniul ocupării forței de muncă și afacerilor sociale. Prin intermediul Directivei, UE a acționat pentru a consolidarea și îmbunătățirea drepturilor angajaților, dorind să se asigure că, în cazul falimentului angajatorului, drepturile în cauză sunt protejate. Astfel, DIRECTIVA 2008/94/CE asigură plata creanțelor restante către angajați, în cazul în care angajatorul intră în faliment.

Prin urmare, Directiva obligă statele membre să asigure, prin crearea unor instituții de garantare, plata acestor creanțe. Totuși, este important de subliniat că Directiva nu impune vreo taxa în acest sens. Conform Directivei: „angajatorii trebuie să contribuie la finanțare, în măsura în care aceasta nu este acoperită integral de către autoritățile publice”. Ține de competența statelor membre să decidă dacă vor exista contribuții pe care angajatorii trebuie să le onoreze și, de asemenea, ce nivel vor avea acestea.

Pentru mai multe informații puteți consulta pagina http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=706&langId=en&intPageId=198De asemenea, am anexat DIRECTIVA 2008/94/CE la acest mesaj”.

Textul directivei îl puteți descărca de AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *