Skip to content
Politică

E pregătită România în cazul unui cutremur? Directorul INFP face precizări

viata-libera.ro
" "

Directorul general al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu a declarat că România este mai pregătită din punct de vedere al cercetării și monitorizării seismice față de acum 40 de ani, însă posibilitatea de a previziona când se va produce un mare cutremur nu există nici în România și nici la nivel global.

„Categoric suntem mai pregătiți din punct de vedere al cercetării, dar și din punct de vedere al monitorizării față de acum 40 de ani, dar în ceea ce privește posibilitatea de a previziona un mare cutremur, încă nu s-a descoperit nimic, nici la nivel global, nici în România. Există însă sisteme sau instrumente de alarmare dezvoltate deja de japonezi, încă din 1975, când au instalat pentru trenurile de mare viteză, există la mexicani și în prezent și la noi. În Europa, singurul sistem operațional este la noi. Problema este că trebuie preluat și dezvoltat către infrastructurile care au nevoi de el”, a spus Ionescu.

" "
" "

Acesta susține că pregătirea pentru eventuale cutremure de intensitate mare depinde de resursele pe care fiecare țară le alocă, iar în România nu sunt suficiente resurse pentru a dezvolta infrastructura de cercetare la nivelul celor europene.

„Totul pleacă de la bani, de la resursele pe care le are fiecare țară și de la felul cum sunt organizate acestea. În opinia mea, cred că nu sunt suficiente resurse, chiar și în domeniul cercetării, pentru a dezvolta infrastructura de cercetare la nivelul celor europene. Noi am recuperat foarte rapid un handicap din momentul intrării în Uniunea Europeană, dar totuși, încă, nu avem niște infrastructuri de cercetare care să răspundă la fel de rapid ca și cele din vestul Europei”, a adăugat șeful INFP, potrivit agerpres.ro.

În ceea ce privește activitatea seismică din Vrancea din ultimul an, Ionescu susține că aceasta a fost una normală, în condițiile în care s-au înregistrat trei cutremure de peste 5 grade pe Richter, dar nu poate previziona un seism mare.

„Activitatea seismică a fost normală anul trecut. S-au înregistrat două cutremure de 5,3 grade pe Richter, iar anul acesta a început cu unul de 5. Este o activitate specifică Vrancei, dar despre care nu putem spune că previzionează ceva. În ceea ce privește ciclicitatea, totul depinde de cum prelucrezi informația. Ciclicitatea nu reflectă activitatea seismică din zona Vrancei. Dacă ne uitam la toate cutremurele de până în prezent nu putem să spunem că urmează un seism la un număr de ani. Este greu de spus lucrul acesta”, a mai spus Constantin Ionescu.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *