Doua reviste conservatoare din Statele Unite au cerut in ultima perioada ca Statele Unite sa isi retraga soldatii din bazele din Romania. Ambele articole sunt scrise sau supervizate de indivizi cu puternice legaturi cu Rusia.
Pe 14 martie, The American Conservative a publicat articolul „Este timpul sa renuntam la Romania”.
Autorul cere administratiei Trump „se se decupleze de Romania” si sa retraga trupele si sprijinul de la baza Mihail Kogalniceanu. El sustine ca Romania „a sfidat dorintele administratiei Trump in privinta lui Calin Georgescu”, prin decizia „antidemocratica” de a bloca candidatura acestuia. Autorul mai sustine ca baza este costisitoare si nu mai corespunde intereselor SUA.
„Din perspectiva unei politici externe preocupate de interesul national, America nu are prea multe de castigat de pe urma unei prezente acolo. Turcia, aliat NATO – care gazduieste si o baza NATO importanta – controleaza deja Bosforul. Iar Marea Neagra, desi este un corp de apa regional important, nu este chiar un element asupra caruia Statele Unite trebuie sa aiba un anumit control. Aceasta reprezinta doar aproximativ 2,5 % din comertul international. Spre deosebire de Pacificul de Vest, in care se afla posesiuni americane precum Guam si Hawaii, Marea Neagra nu este aproape de nicio urma de pamant americana.
Baza este, de asemenea, costisitoare. Cazarea a mii de soldati si a familiilor acestora nu este un demers ieftin. Extinderile anterioare au costat o avere. Guvernul Romaniei sustine ca va acoperi costul actualei extinderi, estimat la peste 2,7 miliarde de dolari, cu lucrari in desfasurare pana in 2040, dar este greu de imaginat ca guvernul nu spera sa recupereze costul cumva pe parcurs”, sustine autorul, potrivit aktual24.ro.
Autorul articolului din The American Conservative este Anthony J. Constantini. El are studii la Viena si un masterat in controlul armelor si in studii strategice la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg.
Doua zile mai tarziu a aparut un articol similar intr-o alta publicatie conservatoare, care il sustine pe Trump. „Pentru a reforma NATO, trebuie sa restabilim relatia cu Romania”, este titlul din The National Interest.
„Washingtonul poate si ar trebui sa urmareasca o resetare in Romania, indiferent de cine candideaza sau castiga in viitoarele alegeri prezidentiale. Anularea alegerilor si impiedicarea candidatilor sa candideze sunt decizii cu care majoritatea americanilor nu se simt confortabil. Si daca Trump este serios in ceea ce priveste diplomatia cu Rusia si orientarea catre Asia, o retragere a trupelor din Romania si o anulare a planurilor de extindere a bazei aeriene ar servi ambelor scopuri. Procedand astfel, s-ar alinia intereselor americane, stimuland aliatii nostri din Europa sa faca mai mult pentru propriile nevoi de aparare si, pur si simplu, ar evidentia faptul ca desfasurarea pe termen nelimitat a trupelor americane nu poate fi luata de buna.
Revista este detinuta de Center for the National Interest (CFTNI). Fostul CEO al Center for the National Interest, Dimitri Simes, s-a nascut la Moscova si, potrivit presei americane, a pastrat legaturile cu Rusia.
In 2016, CFTNI a gazduit un discurs major de politica externa al lui Donald Trump, ceea ce a atras atentia asupra legaturilor dintre organizatie si Rusia. Interactiunile dintre campania lui Trump si Simes, precum si cu centrul, au fost investigate in cadrul anchetei conduse de consilierul special Robert Mueller.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News