Skip to content
Politică

Ecaterina Andronescu dă peste cap sistemul de învățământ. Vrea să elimine examenul de evaluare natională de la clasa a VIII-a

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, anunță posibila desființare a Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a, pentru că în 2020 învățământul obligatoriu ar putea începe la 5 ani pentru a se termina la clasa a XII-a, scrie Edupedu.ro. Aceasta susține că a lansat „dezbateri publice cu directorii școlilor” să vadă dacă Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a „se mai justifică”, fiind considerată, mai spune ministrul „o evaluare intermediară”. Asta în condițiile în care, de anul viitor, învățământul obligatoriu va fi extins cu încă trei ani, de la grupa mare până la clasa a XII-a.

Oficialul a anunțat că modificarea duratei învățământului obligatoriu se va face printr-un proiect de lege care modifică Legea Educației, aflat chiar pe 6 martie la vot decisiv pe ordinea de zi a ședinței de plen a Senatului, potrivit digi24.ro.

„Acum evaluarea de la clasa a VIII-a este doar o evaluare pentru încheierea gimnaziului și repartizarea elevilor în școli profesionale, clasice sau duale, și respectiv în licee. Clasa a VIII-a nu mai reprezintă sfârșitul învățământului obligatoriu, cum era în legea 84, de exemplu. Dacă învățământul devine obligatoriu pe 12 clase se justifică evaluări intermediare? Ca să întărim ritmul acesta al învățării continue, pentru că el este cel care dă și temeinicie învățării. Toate sunt care, fără îndoială, merită să le discutăm”, a declarat Andronescu, marți, în Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, din Camera Deputaților.

În prezent, învățământul obligatoriu începe la clasa pregătitoare și se încheie la clasa a X-a.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *