Skip to content
Politică

Echipa Barna-Drulă-Ghinea, acuzată de fraudă la alegerile interne din USR: ”Au acaparat partidul prin orice mijloace, imorale și chiar ilegale”

Inquam Photos / George Călin

79 de membri ai USR Diaspora au redactat o scrisoare deschisă, pe care o vor trimite Biroului Național al partidului, în care acuză echipa condusă de Dan Barna, Cătălin Drulă și Cristian Ghinea de fraude în alegerile interne.

De asemenea, semnatarii deplâng îndepărtarea lui Dacian Cioloș, acțiune pe care o consideră și o îndepărtare a partidului de la valorile care l-au consacrat.

„Ultimele alegeri interne din partid au arătat determinarea grupului Barna-Ghinea-Drulă de a acapara partidul prin orice mijloace, imorale și chiar ilegale: excluderea de la vot a unei treimi din membrii cu drept de vot, folosirea de adrese de e-mail fictive, blocarea oricărei anchete capabile să elimine suspiciunile de fraudă, instalarea la conducerea filialei doar a membrilor obedienți puterii, desfășurarea unei politici de intimidare, de disuadare și de excludere a opozanților, folosirea cenzurii și acaparării canalelor comunicaționale ale partidului”, se arată în scrisoarea deschisă a USR Diaspora, intrată în posesia PressHUB.

Semnatarii săi susțin că, de peste doi ani, s-au confruntat cu strategii de preluare agresivă a controlului filialei, instrumentate de parlamentarii de Diaspora Radu Mihail si Iulian Lorincz, care și-ar fi promovat agenda proprie.

„Pentru oamenii promovați de grupul Barna-Ghinea-Drula, mai importante sunt acțiunile interne care au ca scop preluarea filialelor și îndepărtarea indezirabililor, decât grija de a răspunde cu reforme și politici publice așteptărilor societății. Rezultatele modeste de la guvernare (cu câteva excepții), lipsa inițiativelor legislative care să sprijine diaspora sunt consecințele directe ale mediocrității care s-a instalat la vârful partidului”, menționează documentul.

Inițiatorul scrisorii este Cristina Codarcea, membră în biroul USR Diaspora, D2 Germania, iar printre semnatari se numără și Vlad Teohari, a cărui candidatură la alegerile parlamentare a fost invalidată în 2020 de către conducerea USR, controlată de Dan Barna.

E posibil ca numărul de semnatari să crească, pentru că toți membri partidului au fost invitați să adere la protestul scris.

Scrisoarea deschisă a USR Diaspora, integral

„Am crezut sincer și deschis și am muncit intens și altruist! Poate aceasta ar fi cea mai scurtă descriere a comunității membrilor USR Diaspora. Încrederea că schimbarea României este posibilă este cea care ne-a adus laolaltă, iar convingerea că nimic nu se înfăptuiește fără efort și implicare a completat hotărârea de a deveni membri de partid.

Mulți dintre noi suntem printre cei care au fost alături de USR, ca membri fondatori, încă de la crearea lui, de la anunțarea hotărârii de a promova un alt fel de politică și de a susține politicieni integri, generoși, profesioniști pentru care binele public este un reper fundamental.

Din păcate, instalarea la conducerea partidului al unui grup condus de Barna – Ghinea- Drulă și de susținătorii lor demonstrează că buna credință, atașamentele la valori autentice, altruismul au devenit doar vorbe poleite ale unei retorici externe, menite să atragă electoratul care mai speră în înnoirea clasei politice și în profesionalizarea actului de guvernare.

Considerăm că transformarea USR-ului într-un partid similar celorlalte formațiuni politice din România care promovează oameni loiali și nu profesioniști, care urmărește instalarea fidelilor în sinecuri bugetare și care nu are capacitatea de a propune și a aplica politici publice menite să reformeze fundamental societatea românească, este o realitate care va priva România de șansa modernizării ei, dacă această îndepărtare de la obiectivele inițiale nu va fi corectată.

Mai mult decât atât, atragem atenția că acest proces de degradare organizațională și de viziune va continua să se adâncească atâta timp cât funcționarea democrației interne va fi pusă între paranteze.

Ultimele alegeri interne din partid au arătat determinarea grupului Barna-Ghinea-Drulă de a acapara partidul prin orice mijloace, imorale și chiar ilegale: excluderea de la vot a unei treimi din membrii cu drept de vot, folosirea de adrese de e-mail fictive, blocarea oricărei anchete capabile să elimine suspiciunile de fraudă, instalarea la conducerea filialei doar a membrilor obedienți puterii, desfășurarea unei politici de intimidare, de disuadare și de excludere a opozanților, folosirea cenzurii și acaparării canalelor comunicaționale ale partidului.

USR a încetat astfel să fie un partid al conlucrării colective, al vocii membrilor și al dezbaterilor.

De peste doi ani, ne-am confruntat cu strategii de preluare agresivă a controlului filialei, strategii instrumentate de parlamentarii de Diaspora Radu Mihail si Iulian Lorincz, care și- au promovat agenda proprie, ignorând mandatul cu care au fost investiți de cetățenii români.

Pentru oamenii promovați de grupul Barna-Ghinea-Drula, mai importante sunt acțiunile interne care au ca scop preluarea filialelor și îndepărtarea indezirabililor, decât grija de a răspunde cu reforme și politici publice așteptărilor societății. Rezultatele modeste de la guvernare (cu câteva excepții), lipsa inițiativelor legislative care să sprijine diaspora sunt consecințele directe ale mediocrității care s-a instalat la vârful partidului.

De asemenea, îndoiala că valorile noastre mai sunt compatibile cu astfel de acțiuni aflate în marginea statutului și a legii ne-a determinat nu numai să denunțăm aceste practici interne care au repercusiuni evidente în planul acțiunilor externe ale partidului, ci să devenim criticii deschiși ai conducerii partidului.

Îndepărtarea președintelui ales Dacian Cioloș a fost pentru noi doar un moment care a arătat că USR-ul și-a ales alt parcurs politic decât cel pentru care a fost creat. Și nu ne referim la o evoluție naturală, organică a acestuia, nici la o acomodare la realitățile românești, ci la o deturnare de la obiectivele asumate.

USR-ul era partidul alternativei curate, al sacrificiului și al speranței. El nu a fost creat ca să asigure formulele de succes ale clientelismului, ale politizării, ale promovării imposturii și logicii de grup ermetic.

În încheiere, trebuie spus cu fermitate, contrar celor afirmate în spațiul public de cei de la conducerea partidului și de cei apropiați lor, spuse mincinoase și răuvoitoare, care au ca scop evident diminuarea amplorii acestei forme de protest, demisionarii nu sunt nici cei mai puțin implicați în politica partidului, nici cei descurajați de greutățile unei asumări consecvente.

Demisionarii sunt printre oamenii activi ai partidului care au susținut nu mai puțin de patru campanii, care au contribuit la strângerea de semnături și la asigurarea votului cetățenilor români aflați în diaspora.

Sunt membrii fondatori ai filialei USR Diaspora, sunt membrii Plus, atașați de valorile cu care acest partid s-a alăturat USR-ului, sunt membri integri care dădeau consistență și glas mișcării politice proaspete și înnoitoare de care România avea nevoie.

Nu este întâmplător că toate campaniile derulate în Diaspora au fost câștigate de USR cu astfel de credințe sincere și entuziaste, iar cei care au făcut azi pasul în spate sunt cei care nu vor să mai valideze impostura și minciuna ce se incrustează în mecanismele organizaționale ale partidului, în deciziile discreționare și arbitrare ale grupului aflat la conducere.”

Semnatari:

Vlad Teohari – USR Diaspora

Bogdan Mihaita Morosanu – USR Diaspora

Vlad Lupu – USR Diaspora

Robert Stegaru – USR Diaspora

Cristian Sarpe – USR Diaspora

Cristina Codarcea – USR Diaspora

Octavian Cucuta – USR Diaspora

Corina Haita-Falah – USR Diaspora

Florian-Alexandru Iordache – USR Diaspora

Andreea Swiderska (Purenciu) – USR Diaspora

Liviu Iliescu – USR Diaspora

Silviu Imbarus – USR Diaspora

Michael Weber – USR Diaspora

Razvan Cojanu – USR Diaspora

Gigel Vasile – USR Diaspora

Steli Coviza – USR Diaspora

Elena Vasilescu – USR Diaspora

Vasile Pop – USR Diaspora

Dorin Parvulescu – USR Diaspora

Carmen Mocanu – USR Diaspora

Ioana Moisescu – USR Diaspora

Adrian Nedelcu – USR Diaspora

Luoana Santarossa – USR Diaspora 1

Cristina Smeu – USR Diaspora

Ofelia Fletcher – USR Diaspora

Alexandru Strezoiu – USR Diaspora

Calin Tomulet – USR Diaspora 5

Maria Cristina Bosoteanu – USR Diaspora

Alexandru Gascan – USR Diaspora

Anton Magin – USR Diaspora

Marcel Madaras – USR Diaspora

Cristina Carmen Dragan – USR Diaspora

Nicu Rada – USR Diaspora

Alina Harja – USR Diaspora

Ciprian Munteanu – USR Diaspora

Geanina Laura Gotan – USR Diaspora

3Bogdan Faloba – USR Diaspora

Carmen Ungureanu – USR Diaspora

Bianca Albulescu – USR Diaspora

Marin Constantin – USR Diaspora

Diana Radoi – USR Diaspora

Raul Radoi – USR Diaspora

Dan Bostioca – USR Diaspora

Paul Fechete – USR Diaspora

Antoanela Nisulescu – USR Diaspora

Ionel Copoeru – USR Diaspora

Sorin Serban – USR Diaspora

Geaninna Sendner – USR Diaspora

Ioana Onode – USR Diaspora

Raluca Ilinca – USR Diaspora

Stefania Baltag – USR Diaspora

Valentin Zaruha – USR Diaspora

Anca Manaila – USR Constanta

Claudiu Crisan – USR Diaspora

Daniel Catalin Bala – USR Diaspora

Corina Mosor – USR Diaspora

Dragos Didi Mocanu – USR Diaspora

Khalid Muasher – USR Diaspora

Bilen Mujdaba – USR Diaspora

Madalin Cristea – USR Constanta

Cristi Rosu – USR Diaspora

Alina Gavruta – USR Diaspora

Gena Bogatu – USR Diaspora

Ionica Stanculete – USR Diaspora

Antonela Pohoata – USR Diaspora

Romocea Ciprian – USR Diaspora

Dana Hering – USR Diaspora

Ionela Bucur – USR Diaspora

Toni Bucur – USR Diaspora

Ismet Gelal – USR Diaspora

Ileana Dobrin – USR Diaspora

Vicuta Tronac – USR Diaspora

Dorel Coca – USR Diaspora

Catalin Condurache – USR Diaspora

Mihai Cupsa – USR Diaspora

Andrei Sebastian Csiplo – USR Diaspora

Doina Jacota – USR Diaspora

Laurian Batranu – USR Constanta

Bujor Tanasescu – USR Diaspora

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *