Skip to content
Politică

Echipa de consilieri ai lui Iohannis, desființată public de Pleșu, Liiceanu și alți 25 de intelectuali. Scrisoare dură pentru noul Președinte

O scrisoare deschisă adresată președintelui ales al României, semnată de un grup de intelectuali din Grupul 22 atacă deschis opțiunile lui Klaus Iohannis pentru echipa de consilieri prezidențiali care-l va însoți la Palatul Cotroceni. Cel mai criticat este fostul pesedist, Dan Mihalache. Nici ceilalți nu sunt scutiți de criticile celor 27 de intelectuali.

Până în acest moment, cu Iohannis la Cotroceni vor merge George Scutaru, actualul lider al deputaților PNL, Cosmin Marinescu,Andrei Muraru, fostul director al ICCMER sau Iulia Huiu, o apropiată a lui Dan Mihalache.

Turcescu dezvăluie lista scurtă a consilierilor prezidențiali ai lui Iohannis. Ce nume noi se vehiculează

Un nou scandal stă să explodeze în jurul unui alt viitor consilier prezidențial al lui Iohannis. Declarațiile care îl pot distruge pe colaboratorul noului șef al statului

Iată scrisoarea integrală postată pe site-ul revista22.ro.:

”Stimate Domnule Johannis,

Victoria dumneavoastră în alegerile prezidenţiale a reprezentat o cauză pentru societatea civilă din România. Aţi avut sprijinul ei, al tinerilor, al diasporei, în general al tuturor celor care vedeau în Victor Ponta şi în echipa lui o ameninţare la adresa statului de drept şi a poziţiei clare pro-occidentale pe care ţara noastră trebuie să şi-o asume. Majoritatea covârşitoare a voturilor obţinute de dumneavoastră n-a fost numai efectul unei reacţii anti-Ponta, ci şi semnul încrederii de care vă bucuraţi.

Chiar dacă în alegeri aţi fost candidatul unei alianţe de partide, votul a fost acordat acelor principii cu care am înţeles că vă identificaţi: lupta împotriva corupţiei, întărirea statului de drept, modernizarea ţării, impunerea unui alt stil de a face politică. Ați vorbit recent despre asasinarea României în acești 25 de ani ai tranziției ca urmare a parazitării bugetului țării de către o alianță a clasei politice cu oameni de afaceri oneroși. Cei ieşiţi în stradă la Cluj, Timişoara şi Bucureşti n-au manifestat în sprijinul vreunui partid politic, ci pentru valorile pe care le întruchipaţi în ochii lor. Ca primar al Sibiului, participând prea puţin la jocurile puterii de la centru, păreaţi să proveniţi mai curând din rândul lor decât din rândul acelor politicieni versaţi pentru care interesele de grup predomină asupra celor naţionale. La urma urmei, de asta aţi şi fost votat.

Tocmai pentru că aţi generat atâtea speranţe, am fost uimiţi când am citit lista posibililor dumneavoastră colaboratori. Până acum nu ați dat nici o dezmințire în privința lor. Desigur, nu ne-am închipuit nici o clipă că echipa care vă va însoţi la Cotroceni va fi lipsită de orice culoare politică. Suntem totuşi uimiți și îngrijoraţi că v-ați oprit, pentru funcția de şef al cancelariei prezidenţiale, asupra unei persoane (Dan Mihalache) ale cărei antecedente nu-l recomandă în nici un caz ca pe un democrat veritabil. De la traseul său curricular, care începe în perioada Văcăroiu, traversează „perioada Năstase” virând apoi către Crin Antonescu, trecând apoi prin opinia sa, pe care a făcut-o publică, privind parteneriatul româno-american, și până la felul în care se exprimă domnia sa („jigodie frustrată”, „mai du-te și tu în mă-ta”, „mai caută pe goagăl”) e în grav dezacord cu ce aşteptăm din partea instituţiei prezidenţiale. Stilistic, se află la antipozi faţă de dumneavoastră, şi ne e greu să ne închipuim cum ar decurge o asemenea colaborare. Nu multe vorbe bune se pot spune și despre ceilalți consilieri ce par a fi fost nominalizați.

Domnule Johannis, nu sunteţi produsul jocurilor de culise din politica românească, aşa încât nu lăsaţi jocurile de culise să infesteze instituţia pe care o veţi reprezenta. Vă bucuraţi de un mare capital de simpatie, care cântăreşte mult mai mult decât o reţea de aranjamente. Purtaţi răspunderea încrederii care v-a fost acordată şi aveţi şansa de a reforma România. Vă dorim să n-o rataţi sub presiunea unor interese de care sunteţi străin”.

Scrisoarea este semnată de Vlad Zografi, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu, Andrei Oişteanu, Magda Cârneci, Andrei Cornea ,Vladimir Tismăneanu, Alexandru Lăzescu, Daniel Cristea Enache, Adrian Cioflâncă, Sever Voinescu, Stere Gulea, Horea Murgu, Andreea Pora, Cristian Preda, Armand Gosu, Radu Bercea, Eugen Ciurtin, Raluca Alexandrescu, Rodica Culcer, Ştefan Vianu, Costea Munteanu, Livius Ciocarlie, Sorin Vieru, Aurelian Crăiuţu, Anca Oroveanu, Ioan Stanomir.

29 comentarii la “Echipa de consilieri ai lui Iohannis, desființată public de Pleșu, Liiceanu și alți 25 de intelectuali. Scrisoare dură pentru noul Președinte

 1. De ce Johannis minte ca socrii lui erau bogati? Nu poate justifica banii? Socrul lui facea caciuli iar soacra lui era femeie de serviciu. Tatal lui tinichigiu si mama casnica.
  – 1990. Implicarea soţilor Iohannis în adopţii internaţionale.
  -1992. din ce bani şi-a luat prima casă, cu 75 000 de mărci (estimată azi la circa 250.000 euro), când tatăl său fusese tinichigiu, mama casnică şi soţia era, la fel ca şi el, profesor?
  – 1998. Are loc scandalul înstrăinării administrării şcolii de hipo-acuzici din Sibiu, cu implicarea inspectorului şcolar Klaus Iohannis, către o fundaţie germană. azul “Filiera germană” (acţiunea fiind blocată). De ce nu s-a dispus cercetarea penala pentru uz de fals si inselaciune a celor doi Johannis?
  – 1999 – 2000. Încep afacerile imobiliare. Banii din chirii nu se regăsesc în declaraţiile de avere din perioada respectivă, până spre sfârşitul primului deceniu din 2000.
  – 2006. Afacerea Aeroportul Sibiu. Peste 100 de milioane de euro evaporate
  -2007. Investiţiile inutile din timpul Capitalei Culturale Europeane 2007, cea mai spectaculoasă – de aproape un milion de euro – fiind făcută într-un cort din Germania, închiriat iniţial, cumpărat în final
  – Afacerea BMW pe ochi albaştri.
  – Aqua Park de 55 milioane euro, defrişarea Pădurii Dumbrava şi favorizarea lui Carabulea
  – Construcţia în 2006-2007 a hotelului Ramada de către acelaşi partener al lui Iohannis, milionarul puşcariaş Ilie Carabulea, care a scos Sibiul din proiectul UNESCO
  – Reparaţiile şi restaurarea clădirilor istorice din centrul Sibiului, multe fiind demolate cu acceptul tacit al Primăriei Sibiu – vezi cea mai veche Moară (rasă în 2008), dar şi prima Fabrică de Bere (rasă în 2005), ambele construcţii de patrimoniu, ambele demolate în program de urgenţă şi fără autorizaţii, în timpul weekend-ului.

  1. – Problema patrimoniului imobiliar din Sibiu a constituit, în perspectiva Capitalei Culturale Europene, un subiect interzis, demolările şi afectarea structurilor multor imobile din centrul vechi fiind metoda care au dus la prăbuşirea lor, motiv pentru intervenţia rapidă a investitorilor de bine.
   Pe adresa lui Klaus Iohannis s-au făcut mai multe plângeri penale la DNA, deschizându-se, închizându-se şi apoi redeschizându-se câteva dosare de cercetare.
   Dacă prin puterea judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au spre judecată dosarul de incompatibilitate a primarului Sibiului se va pune în litera ei Legea încălcată de actualul preşedinte ales, rezultatul alegerilor ar trebui să fie anulat.
   Potrivit prevederilor Legii, i se va interzice numitului Klaus Iohannis să ocupe o funcţie publică de orice fel timp de trei ani.
   Dacă acest act de dreptate nu se va întâmpla – deşi există numeroşi edili locali care au fost sanctionaţi deja exact pe aceste articole de Lege – putem spune “adio, anchete!”, “adio, ANI!”, “adio, DNA!”.

   1. @ Smenarel
    Ce mai conteaza daca milionul de votanti de peste 5.265.000 a ajuns la acest candidat !?
    Candidatul descris de tine a devenit PRESEDINTELE REPUBLICII fara ca alegatorii respectivi sa cunoasca si sa decida in functie de aceste matrapaslacuri…. Si va fi la fel de legitim ca si Bashescu….
    Nici cei peste 330000 de votanti din DIASPORA nu au vrut sa tina cont de acestea….
    Bravo noua ca avem 5 aniun asemenea Presedinte !

  1. Semnatarii scrisorii sunt, din păcate, niste lideri închipuiti ai societătii civile, desi ii urmeaza concret o INFIMĂ parte din electorat, aflată aproape de marja de eroare a măsurătorilor sociologice. Când e vorba de manifestări de strada, ei nu reusesc sa scoată in pieţe nici măcar un numar de protestatari egal cu numărul semnatarilor câte vreunuia dintre apelurile pe care le initiază.D-lor sinecurişti , în alta parte sunt liderii societatii civile de azi, cei care pot mobiliza zeci de mii de oameni in strada si – iată! -, milioane la vot. Scrisoarea „intelectualilor”, lăsând la o parte faptul ca e emanata de inchipuiti patroni incontestabili ai cheilor intelectualitatii, imi pare a avea un iz usor ultimativ si chiar usor santajist: „Domnule Iohannis, de nu te subordonezi noua, ai sa ai de-a face cu societatea civila!” Ei nu, zau? Care societate civila? De cand e ea reprezentata de UN SINGUR GRUP de intelectuali, stransi in jurul unei singure publicatii, Revista 22? Ce parte a societatii civile se simte reprezentata de Domniile Lor, in afara grupului insusi? Mi-a placut nespus de mult ELEGANŢA cu care dl Iohannis a pus lucrurile in dimensiunile lor reale, sugerand ca acesti intelectuali NU se indentifica ,de fapt cu insusi conceptul de intelectualitate ! Reprezinta, de fapt, DOAR UN GRUP. Un grup printre multe altele …. în alta parte sunt liderii societatii civile de azi – cu infinit mai multa influenta civica.

 2. Vai, vai , vai! Toata floarea cea vestita…. Ce luptator impotriva coruptiei? Cand iti iei case cu acte masluite, cum se cheama? Sa lupte cu coruptia unul curat ca lacrima, nu unul care doar zice. Toata lumea ii scrie alesului. Nu va mai avea timp sa-si faca treburile de presedinte, tot citind la scrisori.

 3. :))) asa cevaaaa! Sa nu-l …conseieze Presu pe Iohannis …e impardonabil! Ar fi primul presedinte care nu apeleaza la …serviciile lui!

 4. lasati dlor intelectuali ca va veni la conducere blaga,videanu,berceanu,olteanu si tori pdlistii care v-au multumit pe dv.ca pe noi rstul ne-a nenorocit si a tras tara zece ani inapoi.rusine

 5. Asa intelectualitatea lui Basescu si dai si trage, ce credea Iohannis ca-i liber, ca face ce vrea el in tara asta. Noi suntem la puetere, noi dictam ce si cum sa faca. Ce treaba are Iohannis cu conducerea.

 6. Multumim tuturor intelectualilor nostii care au stat si stau alaturi noi in efortul de a termina ce am inceput in 1989. Lupta cu comunismul e grea si de durata. Numai impreuna vom reusi! Am cucerit deja o mare batalie…..pe 16 Nov. 2014

  1. Eu as vrea sa stiu cine anume ii considera pe acesti oameni organizati in ceata sa se considere reprezentativi pentru intelectualitatea romaneasca. As vrea sa stiu ce anume ii recomanda. Cne sunt si ce au facut ei pentru societate? De ce apar ei mereu si mereu cand se schimba puterea ca apoi sa dispara intr-o gaura din care nu se mai aude nimic. In afara de a profita ce anume mai fac ei? Cum reprezinta ei societatea romaneasca de vor sa se erijeze in reperzentanti ai intelectualitatii romanesti. As vrea sa auzim de voi atunci cand sustineti idealuri ale societatii, sa av auzim vocile atunci cand politicul vinde pe trei bani resurse, edituri, institutii etc. Daca nu puteti atunci, as vrea sa nu mai aud de voi

 7. Vreau un Presedinte altfel:
  . Acum ne trebuie un presedinte care, dupa declararea comunismului ca ideologie criminala, sa continue actiunile de inlaturare a tradatoriilor bolsevici, ai caror bunici inca din 1921, s-au declarat antinationali, luptand sub steagul Kominternului pentru dezmembrarea Romaniei Mari, adevaratul motiv si nu propaganda maxista si pentru care au fost intemnitati si trimisi in lagare. Acestia au imbrascat repede in 1990, o haina de „om de bine” si inarmati cu democratia occidentala au praduit economia nationala, dupa ce au pus populatia sa strige „noi nu ne vindem tara”, Tot acestia, ne-au facut milionari, dandu-ne niste cupoane, pe care le-au adunat cu ajutorul tiganilor si patronilor de bufete din mainile orasenilor si taranilor naivi. Mai tarziu cu ele au cumparat, prin asa zisa „privatizare”, termen pe care capul bolsevicilor, Barladeanu se straduia s-o explice poporului, la TVR1 inca din anul 1990.
  Eu cred ca Johanis va putea incerca s-o faca, fara sa fiu convins ca va si reusi integral. Ponta este „jucat” de „papusarii bolsevici” ascunsi bine in barlogurile lor, unde isi sug de sub unghii agoniselile ilicite.
  Eu as vrea de asemeni viitorul Presedinte care sa aiba curajul sa demareze cu un guvern reformist, sa promoveze modificarea codului fiscal, in sensul recuperarii impozitelor neplatite pe veniturile nedeclarate, cu care s-au construit palate, si case de vacanta, cu multa ostentativitate. Ma refer la bugetarii din randul politiei, magistratilor, functionarilor publici, de la fisc, din banci, precum si alte structuturi bugetare. Nu as elimina nici pe alesii poporului si bugetarii, care dau declaratii de avere, dar fiscul nu verifica daca pentru aceste averi au achitat taxele fiscale aferente la timpul respectiv. Prin incasarea taxalor neplatite, evident cu penalitatile de intarziere aferente, cred ca bugetul se va restabili, scapand pensionarii de cosmarul amenintarilor proferate de televilunile subordenate financiar si mediatic, „papusarilor bolsevici” .

 8. cu un asa grup de intelectuali ce au ridicat tara la cel mai inalt grad de prosperitate si civilizatie sunt linistit.Iohannis isi va asuma iresponsabilitatea de alege ce vrea muschii lui,si ii va chema spre consiliere pe cremuitul Liiceanu,grobianul Plesu,si mancatoarea de …carnati Pora, eventual sa-i numeasca si pe la conducerea ICR sa poata oamenii deconta la greu plimbarile .Dar unde a fost superintelectualul Patapievici ,ca nu il vad in lista?

 9. M-am liniștit atunci că când am văzut lista celor care semnează țidula. Sunt ieczact aceia care au susținut ologirea poporului român din 2009-2012. Sunt aceia care băleau atunci când Regele Mihai (care printre altele a fost decorat de Harry S. Truman Presedinte SUA pentru 23 august 1944, dacă tot vorbim despre relațiile cu americanii) era făcut cu ou și cu oțet de cumătru lu Paul( ăla cu jena financiară de care nu mai putea hrebe arestatul preventiv).Nu mai pot că mihalache ăsta o fost pe la psd… Păi chiparoșilor și blaga o făcut mătănii la iliescu prin anii 90, și nu numai el ci foarte mulți portocalii și olecuțâcă de liberali. Păi hai să dăm afară din partide TOȚI comuniștii și toți feseniștii. Cred că problema ăstora e că mihalache a fost unul dintre artizanii referendumului din 2012 și nu că este anti-amercan și nici fost psd-ist. Și a doua problemă a lor este că nu prea se regăsesc „portocalii” pe aceasta lista. „Dan Mihalache (PNL): Adevarata lovitura de stat este boicotarea referendumului.”

 10. Acum personajele din acest selfie–trebuie intelese—spatiul public a fost ocupat de vestitii–comici cu piesa–PROSTANACUL cu ALMANAHE –difuzat in serie noua ,seara de seara la televizor .Si cum este si ei pe aici si e lipsa de servici—pac o scrisorica–NU E BINE–MRU–are gusturi fine si este si COMUNIST de tip nou–LINGAU CEAUSIST—plesu stie de ce .

 11. Oameni ca Smenarel, plini de ura, carora li se pune pata ala Ciuvica, cauta locuri unde isi pot arunca veninul. Vor gasi intotdeauna pe cineva , indiferent cine, dece, cum pentru a o face.

  1. Draga victoria comenteaza ce a scris si daca ai argumente contrazicel . Dar daca tot ce el a scris ar fi real si numai 20% adevarat e vai de Mama nostra (alta marie aceasi palarie)

 12. Hopaaa….au ramas intelectualii pe dinafara ? Pai la cate osanale i-au ridicat ei in campanie, si acum ii lasa sa moara de foame ? Nu e bine, domnu’ chestor…

 13. Care ‘telectuali, cozi de topor bashiste, niste lichele portocalii nocive shi toxice imbirligind o generatie sfertodocta facebuchyana nauca shi lipsita de orice orizont. Vai shi amar de creierashii vostri imberbilor, soon neuronul vostru stingher se va lovi sonor de uriasha tzeapa pe care cu humor v-ati luato. Alipigus megieshilor

 14. Scrisoarea este semnata virtual si de cateva zeci de mii de romani ai diasporei printre care si subsemnatul! Cu cateva zile in urma am postat pe facebook un apel catre jurnalisti si societatea civila sa intervina si sa opreasca aceste nominalizari. Nu stiu daca vocea mea a avut suficient ecou, dar ma bucur nespus ca, iata, intelectualii incearca sa corecteze aceasta mare eroare!

 15. Vedeti voi ce scriu astia cativa basisti de mai sus ? Ca salvarea pensionarilor vine tot din marginalizarea si jecmanirea bugetarilor, medici, profesori, politisti, functionari publici sau ce or mai fi ei, nu din eliminarea hotilor si banditilor din jurul lor. Apoi, cum sa nu apreciezi anticomunismul lui Tismaneanu ? Si intelectualitatea in stare latenta (era sa zic letala) a lui Sever Voinescu sau Andreea Pora ? Cred ca e de remarcat si faptul ca vorbim de cuponiada si privatizare asa, generic, dar nu cumva sa-i dam numele super-liberalului de conjunctura Petre Roman, fiul tatalui sau, adevaratul creator al metodei de devalizare a tarii si capatuire a fostilor lideri comunisti sau capi ai securitatii, fosti camarazi ai celui mentionat mai sus. Cat despre limbaj, cred ca cei ce scriu aici impotriva basistilor sunt flori de tei fata de avalansa de mizerii revarsata de sute de ori din gavanele intelectualitatii grupului de autori ai scrisorii de fata, cu Plesu in frunte. Sau poate ca jignirile si mizeriile lor au scuza ca sunt mizerii intelectuale ? Haznaua regelui nu pute cu nimic mai putin decat a taranului. Depinde doar de nasul celui care miroase.

 16. Apropo, prealuminati intelectuali basisto-iohannisti, circula stirea (falsa sau adevarata, nu stiu) conform careia principalul sponsor sl campaniei prezidentiale a lui Iohannis este cumnatul liderului prorus din Republica Moldova, respectiv fugarul Renato Usatii, presedintele Partidului Patria, exclus din campania electorala din Moldova. Se zice ca printre declaratiile sale ca reprezinta interesele Rusiei in Moldova, se afla si una conform careia serviciile ruse au avut o mare inflluenta in alegerile prezidentiale din Romania. Vad ca domnul Iohannis nu s-a inghesuit sa explice sau sa comenteze toate astea. Poate o faceti voi, zic.

 17. /…/
  S-a vehiculat zilele trecute numele dlui Dan Mihalache, ca șef al Administrației prezidențiale. După știința mea dl Iohannis nu a spus nimic (iar finalmente l-a numit pe M.R. Ungureanu).
  .
  E.
  Un grup de intelectuali a și purces să înșire panglici, totul sub ideea că nu e bine ce face dl președinte ales..
  Repet: de la o știre neverificată.
  În paralel, gazeta fină care le răspîndește mesajul titrează precum un tabloid: „Intelectualii îi scriu preşedintelui Klaus Johannis”…
  Cu articol hotărît.
  http://www.revista22.ro/intelectualii-ii-scriu-presedintelu…
  .
  .
  APROPO.
  Numele cele fine de pe listă, se uită la ce scrie și cum arată revista „22”?
  Cum?
  Spuneți că sîntem supt vremi?

 18. Prezidelul a suparat pe telectualii lui base si nemuritorii neamului.ASTIA AU NATIONALIZAT CULTURA ROMANEASCA 25 DE ANI,CU TOATE PARTIDELE,CU TOATE GUVERNELE,CA ROMANUL IMPARTIAL SI ACUM II IGNORA SASUL DE LA TORTUL PUBLIC Las ca iar l-a nominalizat Manolescu pe Cacartarescu la Nobel,ca noi alti scriitori nu mai avem.Doar,doar!A mai citit cineva vasta opera cacarestiana ,in afara marelui base care l-a degustat?

 19. Fratii mei, oameni, care aveti minte si simtire, alegeti dintre cele doua “lumi” prezentate mai jos, pe aceea care este mai buna pentru voi si pentru cei ce va sunt dragi, si luptati ca ea sa fie lumea in care sa traiti!

  O ALEGERE IMPERATIVA, si VITAL-NECESARA, pentru LUMEA Mileniului III

  Tu omule, si frate, in care dntre cele “doua lumi” doresti sa traiesti, tu si urmasii tai?

  Cele “doua lumi”, dintre care putem sa alegem, se dosebesc DOAR prin Juramantul aflat la “temelia” fiecareia!

  Dintotdeauna, singura protectie generala, pentru toti membri societatii, in fata abuzurilor celor ce detin functii publice, a fost Juramantul pe care acestia il depun, si prin care se angajeaza sa fie nepartinitori, neprigonitori, si sa lucreze pentru promovarea Binelui public si a armoniei sociale, in respectul legilor.

  Rezulta ca nivelul de protectie a oamenilor, ca si cel de dreptate si echitate, precum si de actiuni benefice pentru societate, sunt dependente de capacitatea Juramantului depus, de a-l determina pe deponent, sa isi respecte cu SFINTENIE cele asumate.

  Numai o MOTIVARE puternica, ce prevede consecinte dure si imediate, pentru incalcarea celor asumate prin Juramant, va determina un comportament exemplar, drept, echitabil, si care va promova voloarea, in conformitate cu scara de valori a celui ce a depus Juramantul.

  Indolenta, iresponsabilitatea si nesimtirea, nu se vor regasi in modul cum isi indeplineste atributiunile de serviciu cel care depune un Juramant cu motivare ferma, ce atrage consecinte dure si imediate!

  Actualmente, in intreaga lume, sunt folosite juraminte-ritual religioase, care ofera oamenilor ce le depun, o MOTIVARE slaba, cu consecinte difuze si diluate (raiul sau iadul, ori reincarnari inferioare, etc.), si acestea doar dupa moarte!
  Aceste juraminte reprezinta temelia “lumii actuale”!

  Daca vom INLOCUI actualele juraminte-ritual religioase, cu un Juramant implicativ (J.i.), care este universal, prin faptul ca este valabil pentru enoriasii tuturor religiilor, ca si pentru cei fara de religie, si care ofera o MOTIVARE puternica, cu consecinte dure si imediate pentru deponent, vom obtine “o lume” in care oamenii vor avea comportamente cvasi-IDEALE, pentru ca se vor afla sub controlul acelor consecinte dure si imediate, 24 de ore din 24!
  Juramantul implicativ reprezinta temelia “lumii viitoare”!

  Juramnitele-ritual religioase (actuale) au dovedit ca nu mai au NICIO influenta asupra comportamentului celor ce le depun.
  DOVADA in acest sens, este prabusirea morala a societatilor umane.

  Juramantul implicativ (J.i.), ce va fi prezentat mai jos, poate aduce armonie si eficienta in societate, precum si pace intre popoare, atat prin faptul ca cei ce se afla la conducere, vor avea “frane” in demersurile lor demagogice, cat si pentru ca societatea isi va putea crea mecanisme de control asupra acestora, prin care le va putea bloca elanurile demagogice si aventuriste!

  Diferenta dintre actualele juraminte-ritual religioase, si Juramantul implicativ (J.i.), este una ESENTIALA, prin faptul ca primele reprezinta un ritual, ce nu il afecteaza in niciun fel pe deponent, pe cand Juramantul implicativ (J.i.) afecteaza cele mai profunde resorturi ale fiintei si constiintei deponentului, pentru ca acesta isi gajeaza acuratetea actiunilor si comportamentului lui, cu UNIVERSUL lui de SUFLET!

  Juramantul implcativ (J.i.) are forma de mai jos, si se compune din introducere, care este unica, din cuprins care este specific activitatii desfasurate de deponent, si din incheiere, care este deasemenea unica, astfel:

  “”Jur pe constiinta mea, in fata celor dragi, a semenilor mei si a lui Dumnezeu, ca …(urmeaza textul cuprinsului care este specific activitatii desfasurate de deponent, dupa care se incheie cu implicatia din final, astfel:)
  ..Daca nu imi voi respecta prezentul Juramant in toate prevederile lui, sau daca nu voi demisiona la prima incalcare constientizata, Dumnezeu sa abata, asupra mea si a tuturor complicilor mei, cele mai cumplite nenorociri, si sa ma lipseasca pe mine, pe toti complicii mei si pe cei dragi mie, de sanatate si fericire!
  Precizez ca Dumnezeul invocat mai sus, este Divinitatea Ocrotitoare si Rasplatitoare a familiei mele, catre care mi-am indreptat, sau imi voi indrepta Gandul si Ruga, atunci cand viata mea, sau a celor mai dragi fiinte a fost, sau va fi in Cumpana. AMIN!””

  Forma dura a Juramantului implicativ (J.i.), ce va trebui depus de catre persoanele cu responsabilitati de varf in societate (intre circa 50 si 1000 de personae, functie de marimea poporului), difera doar la implicatia din final, prin textul cuprins intre grupurile de trei liniute (///—///), astfel:
  ..Daca nu imi voi respecta …., ///Dumnezeu sa abata asupra familiei mele cele mai cumplite nenorociri, si sa ma lipseasca, pe mine si pe cele mai dragi fiinte, de sanatate si fericire!///

  Pot sa existe indivizi care, gandind superficial, vor spune: “Nu de Juramant implicativ (J.i.) avem nevoie, ci de legi dure si de aplicarea lor!”

  FAAAALS! DE RETINUT:
  1. Legile sunt facute de oameni, si sunt aplicate de oameni! Deci, oamenii pot face legi pentru a nu-i “afecta” si pe ei, si le vor aplica in functie de persoana in cauza, si de “intelegerea” la care pot ajunge!
  2. Oamenii vor fi “corecti” doar atat timp cat se vor afla sub “reflectorul” legii! Si nici chiar atat, deoarece va putea sa cada “la intelegere” cu cel obligat sa aplice legea!
  3. Juramantul implicativ (J.i.), este “neindurator” prin consecintele lui dure si imediate, si va actiona asupra deponentului 24 de ore din 24!
  Cu el nu se pot face “intelegeri”!

  Acum fratii mei, oameni, raspundeti-va voua cu sinceritate, si spuneti cand v-ati simti mai in siguranta in fata si in prezenta unei autoritati, primar, politist, procuror, judecator, examinator, medic, etc., etc., atunci cand ati sti ca respectivul a depus un juramant-ritual religios (ca acum), sau atunci cand ati sti ca respectivul a depus un juramant implicativ (J.i.)???

  In care dintre cele “doua lumi”, credeti ca cei ce raspund de destinele popoarelor vor actiona pentru Binele public, pentru armonie si eficienta in societate, pentru pace si intelegere intre popoare?

  Bucuresti, 06-12-2014. Ing. pens. Dumitru Rizoaica, fost detinut politic intre 1958-1963, si Februarie-Aprilie 1986. Tel. 0723.966.732.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *