Skip to content
Coronavirus

Echipamente de protecție neconforme și mai scumpe cu 600%. Director de Ambulanță: Sunt bune pentru grădinărit și mecanici auto

Inquam Photos / George Călin

O parte din echipamentele de protecţie ale cadrelor Serviciului de Ambulanţă Bihor care intervin la pacienţi suspecţi cu coronavirus sunt neconforme, iar preţurile produselor au crescut chiar şi cu 600%, scrie Adevărul.

Informaţia a fost confirmată, duminică, de către şeful Serviciului, Liciniu Venter, după ce, într-o intervenţie telefonică susţinută sâmbătă la Digi 24, un ambulanţier din Oradea, Adrian Marcon, a dezvăluit că ambulanţele cu care se intervine pentru transportarea persoanelor suspecte de infectare cu coronavirus au fost dotate cu echipamente de protecţie care, în realitate, nu asigură protecţia împotriva virusurilor, fiind concepute spre a fi folosite de grădinari, mecanici şi zugravi.

„Le-am primit de la Ambulanţă, dar sunt pentru grădinărit, pentru mecanici auto, pentru zugravi, nu sunt nicidecum pentru a proteja biologic”, a afirmat ambulanţierul. Acesta a susţinut că personalul SAJ Bihor nu a fost instruit asupra procedurilor de lucru şi că maşinile cu care sunt transportate persoanele suspecte de infectare cu coronavirus nu sunt dezinfectate de la o intervenţie la alta, pentru că ambulanţierii nu ar avea timp.

Managerul SAJ Bihor, dr. Liciniu Venter, a declarat, pentru Adevarul.ro, că echipamentul neconform este cel achiziţionat recent, fiind realizat doar pentru risc radioactiv şi chimic, nu şi pentru risc biologic, aspect recunoscut ulterior de furnizor.

“Noi ne-am achiziţionat aceste combinezoane în urmă cu o săptămână. Am solicitat 200 de combinezoane, ne-au livrat doar 120 şi ne-am trezit că nu sunt chiar conforme. În sensul că ele sunt împotriva particulelor radioactive, risc chimic, dar nu sunt recomandate pentru risc biologic. Producătorul e francez, dar furnizorul din România. Au recunoscut ulterior că nu sunt în regulă, dar au invocat că nu mai au pe stoc altele şi ne vor trimite luni echipamentul conform”, a declarat Venter.

Managerul SAJ Bihor susţine că întârzierea înlocuirii echipamentului a fost motivată de producător prin faptul că acestea nu există pe stoc, în România.

“Cererea e mare, iar preţurile au explodat la toate echipamentele”, a mai spus Venter, dând ca exemplu faptul că o mască simplă, care înaintea izbucnirii epidemiei a costat 18 bani, acum a ajuns să coste între 5 şi 7 lei.

“Toate echipamentele de protecţie s-au scumpit. O mască cu filtru, care era 5 lei, acum a ajuns la 70 lei. Un combinezon, dintre cele de care avem noi nevoie, a fost în jur de 40 lei. Acum se cere pentru el 254 lei. Se profită”, a mai explicat şeful SAJ Bihor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *