Ecografii mamare și teste de osteoporoză decontate de stat

ECOGRAFIE
FREEPICK.RO

Se extinde lista de analize medicale acoperite de stat. Ecografiile mamare și testele pentru osteoporoză sunt doar câteva exemple. Statul vrea să crească rata de prevenție, care anul trecut a fost de doar 2%. În lipsa prevenției, românii ajung la spital când bolile sunt deja într-o stare avansată, potrivit digi24.

Din această lună, românii au acces la mai multe servicii medicale în baza cardului de sănătate. Este vorba atât de analize, precum teste pentru osteoporoză sau investigații pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală, disponibile inclusiv în cazul adolescenților minori, cât și de tratamente stomatologice, precum detartrajul.

Și românii neasigurați pot beneficia, la recomandarea medicului de familie, de analize

De analize, pot beneficia, la recomandarea medicului de familie, și românii neasigurați.

„La medicina de familie, în acest moment, este cât se poate de rentabil ca un pacient care se prezintă la cabinet să poată să efectueze un examen de bilanț, care presupune identificarea factorilor de risc, dar și anumite investigații care se încadrează în ceea ce se numește screening. Ideea e bună, dar pacienții sunt sceptici că vor beneficia de noile servicii. Cutuma e că fondurile alocate se termină prea repede”, spune Dumitra Gindrovel, medic de familie

Pacientă: „A fost foarte greu. Îmi aduc aminte că am și renunțat o dată. Am făcut programarea și nu reușeam să intru la doamna medic. Era foarte aglomerat.”

Pacientă: „Durează ceva până se gasesc fonduri, până se fac programări, din cauză că plătește statul. Dacă te duci la privat îți face o programre și durează mai puțin.”

Anul trecut, în România, analizele de prevenție recomandate de medicii de familie au însemnat doar 2% din totalul testărilor medicale. Începând cu acest an, Casa Națională de Sănătate plătește medicii de familie cu mai mulți bani pentru a-i motiva să facă prevenție.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: