Skip to content
Politică

Ecologiștii, în alertă: Poluarea cu cianuri de la Glina se propagă spre București!

bucurestifm.ro

Ecologiștii sunt în alertă și lansează un puternic semnal de alarmă: poluarea cu cianuri de la groapa de gunoi Glina se propagă spre București!

Deşi a fost suspendată activitatea gropii de gunoi Glina de catre Garda Naţională de Mediu, aceasta continuă să funcţioneze şi să polueze nestingherită sub nasul autorităţilor, avertizează Asociaţia Europeană pentru Dezvoltare Ecodurabilă (AEDE), într-un comunicat citat de News.ro.

AEDE susține că locuitorii din comunele Glina și Popeşti Leordeni, precum și din cartierele bucureștene învecinate cu groapa de gunoi Glina (Berceni, Titan, Sălăjan, Pantelimon, 23 August) sunt disperați și trag de mână autorităţile, arătând cum groapa de gunoi Glina – sancţionată în urma controlului efectuat în perioada 21.06-26.06.2017 de către Garda Naţională de Mediu (care a descoperit funcţionarea fără autorizaţie a acestuia) cu o amendă contravenţională de 60.000 de lei şi cu suspendarea activităţii – continuă să funcţioneze şi să polueze constant atat aerul cît şi panza freatică şi nu cu orice substanţe dănătoare ci chiar cu unele dintre cele extrem de periculoase: cianurile.

Procurorii de la PICCJ au descoperit cu ceva timp în urmă o adevărată bombă ecologică la Glina, după ce patronul unei firme ieşene a a adus la groapa de gunoi de lângă Bucureşti reziduuri cu cianuri şi alte substanţe periculoase. O anchetă începută de procurorii Parchetului General a scos la iveală detalii şocante despre activităţile care aveau loc la groapa de gunoi Glina. Anchetatorii au aflat că la groapa de gunoi Glina au fost aduse substanţe extrem de periculoase, se mai arată în comunicatul citat.

„Raportul de expertiză tehnică judiciară efectuat în cauză concluzionează faptul că obţinerea unor nămoluri/şlamuri cu conţinut de substanţe periculoase a fost cauzată de aplicarea necorespunzătoare şi/sau incompletă a procedurilor de tratare a deşeurilor periculoase – şlamuri galvanice, nerespectarea procedurilor de prelevare a probelor de deşeuri pentru analizele fizico-chimice, trimiterea la ICIM Bucureşti a unei probe prelevate din alte deşeuri decât cele transportate la depozitul Glina, amestecarea deşeurilor la locul de tratare şi depozitare, trimiterea la depozitul Glina a altor deşeuri decât cele pentru care se realizaseră determinările la ICIM Bucureşti, menționează un raport al Parchetului General.

Cele două tone de deşeuri s-au dovedit a fi extrem de periculoase spun procurorii, conţinând printre altele şi cianuri.

„Potrivit rapoartelor de expertiză criminalistică întocmite de experţi din cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, cu sprijinul specialiştilor de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi S.C. W.R. S.R.L., deşeurile analizate fizico-chimic sunt deşeuri de tip nămol sau şlam rezultate din tratarea prin procedee fizico-chimice a apei rezultate din procesele tehnologice de tratare chimică a suprafeţelor metalice (procese de galvanizare, procese de zincare); totodată, s-a determinat pH-ul şi conţinutul de substanţă uscată, prezenţa şi concentraţiile azotului amoniacal, sulfaţilor, cianurilor totale, cromului hexavalent, metalelor grele (cupru, nichel, plumb, zinc), ale hidrocarburilor policiclice aromatice şi ale produselor petroliere totale”, mai informează comunicatul procurorilor.

De altfel, firma acuzată că a depozitat la groapa de gunoi Glina deşeurile periculoase, cu potenţial letal, a fost trimisă în judecată împreună cu cel care o administra sub acuzaţia că a poluat mediul cu substanţe periculoase, pentru că nu s-a asigurat că deşeurile vor fi neutralizate. Practic viaţa a sute de oameni a fost pusă în pericol, căci nu este exclus ca aceste substanţe să fi pătruns în pânza freatică.

Asociaţia Europeană pentru Dezvoltare Ecodurabilă (AEDE) are ca obiectiv siguranţa şi protecţia mediului şi reprezintă interesele comunităţii locale din localităţile Glina şi Popeşti-Leordeni afectate de factorii de mediu dăunatori proveniţi de la groapa de gunoi Glina şi apără cetăţenii de abuzurile comise pe seama sănătăţii acestora, se prezintă eccologiștii.

ONG-ul aa obţinut un prim succes privind identificarea funcţionării fără Autorizaţie de mediu a gropii de gunoi Glina.

„În perioada 21.06-26.06.2017, la sesizarile noastre, Garda Naţională de Mediu a efectuat o acţiune de control la depozitul de deşeuri Glina şi a descoperit funcţionarea fără autorizaţie a acestuia, motiv pentru care a aplicat o amendă contravenţională de 60.000 lei, precum şi sancţiunea complementară de suspendare a activităţii operatorului economic”, menționează AEDE..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *