Skip to content
Economie

Economia, cartoful fierbinte din mâna guvernanților. Avertismentul Comisiei Europene și soluții pentru evitarea unei catastrofe bugetare

Inquam Photos / Octav Ganea

Comisia Europeană a lansat zilele acestea un avertisment fără precedent la adresa României. Concret, Comisia a spus că datoria publică a României poate să ajungă la 100% din Produsul Intern Brut în 2027, adică peste 6 ani de zile, dacă guvernul nu ia măsuri de corecție în acest sens. În acest scenariu, România se va confrunta practic cu un risc ridicat legat de sustenabilitatea datoriei publice.

Pandemia accelerează criza economică din țară

Ca peste tot în Europa, pandemia de coronavirus a afecta t și economia țării noastre. În ciuda asigurărilor date de fostul ministru al Finanțelor, actual premier, Florin Cîțu, economiștii au avertizat de mult cu privire ala gaura economică în care se scufundă țara. Epidemia a accelerat de fapt problemele sistemice ale economiei românești prin închiderea a numeroase afaceri mici și mijlocii și prin susținerea șomajului tehnic de către guvernanți. Ajutoarele pentru IMM-uri nu au fost suficiente, cum nici programele lansate cu atâta fanfară în timpul guvernului Orban. Iată că acum avertismentul vine direct de la Comisia Europeană, lucru care îi dă o dată în plus o greutate mai mare.

Încercând să acopere creșterea alarmantă a deficitului bugetar, cabinetul Orban s-a împrumutat de fapt foarte mult în anul precedent și a reînființat datoriile care ajungeau la scadență. Astfel, datoria publică a crescut cu 83 miliarde de lei în 10 luni, ajungând la 457 de miliarde de lei în octombrie 2020, adică 47% din PIB. Deficitul bugetar pe 2020 a depășit 90 de miliarde de lei, iar aceeaşi sumă este prognozată şi pentru 2021. Guvernul a anunțat că va încerca să reducă deficitul bugetar spre 3-4% din PIB în 2023, însă în lipsa unui plan concret în acest sens declarațiile guvernanților rămân doar “whishfull thinking”. Avertismentul Comisiei cade ca o lovitură de ciocan asupra guvernării și ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru toți guvernanții. Vestea bună e că există câteva soluții prin care guvernanții pot scoate România de pe orbita periculoasă pe care se află din punct de vedere economic.

Două sugestii pentru evitarea unei catastrofe economice

Una dintre soluțiile de avarie cele mai la îndemână ar fi reducerea drastică a cheltuielilor bugetare. Din punct de vedere electoral lucrul acesta ar avea consecințe negative serioase asupra partidelor, de vreme ce bugetarii concediați sau al căror salariu se diminuează ca urmare a unei decizii guvernamental sar automat, sau aproape automat în barca altor partide. Însă este nevoie de o măsură fermă, altfel România poate intra într-o recesiune economică serioasă. România a ajuns de la 850.000 de bugetari în 2004, la peste 1,3 milioane, în condițiile în care populația țării nu a crescut semnificativ în acest interval de timp, dimpotrivă unii ar spune că a scăzut ca urmare a migrației forței de muncă. Reducerea cheltuielilor bugetare prin menținerea unui personal de bază poate reprezenta o soluție de moment astfel încât să fie curbat traseul României spre o datorie publică de 100% din PIB care ar echivala cu un dezastru economic. În al doilea rând, ar trebui instaurat un mecanism de urmărire e eficienței cheltuirii banilor. În acest moment nu există un astfel de mecanism. Mulți bani merg de pildă înspre finanțarea unor companii de stat falimentare, iar acești bani nu se întorc de fapt niciodată în circuitul banilor din țară. Guvernul îngroapă lunar o mulțime de bani în aceste companii de stat care de fapt nu produc plus valoare, finanțând de fapt o gaură în bugetul de stat.

Avertismentul Comisiei ar trebui să fie luat în serios de guvernanți, iar măsurile ar trebui deja puse în practică. Fiecare zi care trece fără ca Guvernul să ia măsurile necesare pentru a curba traiectoria României, ne aduce mai aproape de un dezastru economic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *