Georgieva a spus că economia americană performează „puţin mai bine” decât se preconiza, chiar dacă există o incertitudine ridicată cu privire la politicile comerciale ale preşedintelui ales Donald Trump, care se adaugă obstacolelor cu care se confruntă deja economia mondială şi care împing în sus dobânzile pe termen lung.
În condiţiile în care inflaţia se apropie de ţinta Rezervei Federale americane, şi datele statistice arată o piaţă a muncii stabile, Fed îşi poate permite să mai aştepte noi date înainte de a decide noi reduceri de dobândă, a spus Georgieva. Pe ansamblu, dobânzile sunt aşteptate să rămână „la un nivel ridicat pentru o anumită perioadă”, a estimat Georgieva.
FMI va da publicităţii un update la raportul său privind perspectivele economiei mondiale în data de 17 ianuarie, cu câteva zile înainte de revenirea lui Trump la Casa Albă. Comentariile făcute de Georgieva sunt primul indiciu din acest an al revizuirii previziunilor globale ale FMI, dar Georgieva nu a oferit şi prognoze detaliate.
În luna octombrie, FMI şi-a îmbunătăţit previziunile de creştere economică pentru SUA, Brazilia şi Marea Britanie, dar le-a redus pe cele referitoare la China, Japonia şi zona euro, citând riscurile care ar putea apărea de pe urma posibilelor noi războaie comerciale, conflicte armate şi înăsprirea politicii monetare.
La acel moment, FMI şi-a menţinut nemodificate estimările privind creşterea economiei mondiale în 2024, la 3,2%, dar şi-a redus prognozele pentru 2025, la 3,2%, din cauza unei încetiniri aşteptate pentru principalele state emergente. De asemenea, FMI a avertizat că pe termen mediu ritmul de creştere a economiei mondiale va scădea la 3,1%, cu mult sub trendul de dinainte de pandemie.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News