Skip to content
Politică

Economia la raport. Radu Soviani despre execuția bugetară și remanierile Guvernului EXCLUSIV

Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat primele şapte luni cu un deficit de 11,9 miliarde lei, 1,26% din Produsul Intern Brut (PIB), de peste două ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele publicate joi pe site-ul Ministerului Finanţelor, conform execuției bugetare la șapte luni postată joi pe site de Ministerul Finanțelor. O altă temă care vizează coaliția de guvernare PSD-ALDE este cea a vehiculării unor remanieri guvernamentale printre care sunt vizați și Miniștrii de la Economie și Finanțe.

Economistul Radu Soviani a oferit vineri pentru PSnews.ro o analiză a situației în care se află economia în momentul de față, dar și cum vede situația remanierilor. Acesta trage semnalul de alarmă întrucât „datele după 7 luni sunt îngrijorătoare comparativ cu perioada de anul trecut”, „avem o scădere a deficitului ca procent în PIB, astfel ritmul de degradare a lui este mai îngrijorător decât în urmă cu o lună”, iar „costul datoriei publice începe să devină aproape nesustenabil pentru că din cei 1,3%, deficit bugetar după primele 7 luni ale anului, 0,9% reprezintă costurile finanțării datoriei publice în condițiile majorării dobânzilor”.

”Datele după 7 luni sunt îngrijorătoare comparativ cu perioada de anul trecut. Deficitul bugetar urcă la 12 miliarde, în comparație cu circa 5 miliarde de lei față de anul trecut, pe vremea aceasta. Comparând această dinamică, vedem o creștere cu 132% a datoriei publice care este reprezentată de acest deficit, față de perioada similară a anului trecut. Deci, se păstrează ritmul de majorare nominală a deficitului înregistrat și după primele 6 luni ale anului. Practic, deși avem o scădere a deficitului ca procent în PIB, ritmul de degradare a lui este mai îngrijorător decât în urmă cu o lună. Scăderea procentului din PIB până la 1,3% față de 1,6%, la 30 iunie 2018, se datorează în principal umflării din pix a prognozei de PIB, umflat acum la 945 de miliarde de lei.

Ce mai vedem îngrijorător în această execuție bugetară, care arată că în primele 7 luni am adăugat 12 miliarde lei la datoria publică – un plus de 7 miliarde, reprezentând echivalentul datoriei noi, deci nu finanțării datoriei vechi. Vedem ritmul veniturilor totale care este undeva la 13,9%, creștere față de perioada similară a anului trecut, în timp ce cheltuielile se majorează cu 18%. Deci, degradarea deficitului va exista în continuare. Cheltuielile se majorează cu 18% prin creșterea cheltuielilor de personal cu 25%, față de perioada similară a anului trecut și cel mai îngrijorător apect pe care îl vedem aici, deși datoria publică este aparent mică, costul datoriei publice începe să devină aproape nesustenabil pentru că din cei 1,3%, deficit bugetar după primele 7 luni ale anului, 0,9% reprezintă costurile finanțării datoriei publice în condițiile majorării dobânzilor.

Practic și luna a 7 a acestui an ne arată, din punct de vedere bugetar, că noi continuăm degradarea finanțelor publice într-un context nefavorabil de majorare a ratelor de dobândă. Toate acestea, din punctul meu de vedere, se vor deconta în câteva luni pentru că în câteva luni vom asista din nou la majorări de dobândă pentru datoria publică și atunci Guvernul va fi nevoit, în ultimul ceas, să ia măsuri disperate, iar acestea nu pot să reprezinte decât majorări de taxe sau introduceri de taxe noi” a declarat Radu Soviani.

Pus față-n față cu tema remanierilor lui Teodorovici și Andrușca, analistul economic susține că mai întâi era necesară remanierea președintelui ANAF, Ionuț Mișa. Radu Soviani crede că „Teodorovici va fi remaniat, dar nu pentru cifrele de deficit bugetar” ci „după ce a avut în Guvern un proiect de parteneriat public-privat absolut păgubos pentru statul român”. Referitor la Andrușca, economistul remarcă că „nici nu avem sentimentul că avem un ministru al Economiei, deci dacă va fi remaniat acesta va fi un pas bun”.

”În primul rând, se impunea remanierea președintelui ANAF, Ionuț Mișa, pentru că rezultatul prost bugetar este, în mare parte, rezultatul proastei reforme fiscale de anul trecut. Cred că Teodorovici va fi remaniat, dar nu pentru cifrele de deficit bugetar, ci pentru altceva pe teoria ”maurul și-a făcut treaba, maurul trebuie să plece”. Cred că va fi remaniat Teodorovici, după ce a avut în Guvern un proiect de parteneriat public-privat absolut păgubos pentru statul român. Mă refer la autostrada Ploiești-Brașov care se dorește a fi construită într-un așa-numit parteneriat public-privat. Teodorovici va fi extras din Guvern în scopul protecției pentru acest studiu fundamental și fundamentat de parteneriat public-privat. Proiectul este păgubos, maurul Teodorovici si-a făcut treaba, Maurul Teodorovici va pleca. 

În momentul de față nici nu avem sentimentul că avem un ministru al Economiei, deci dacă va fi remaniat acesta va fi un pas bun. Sub ochii acestui ministru de Economie, ca și precedentul ministru de anul trecut, vedem cum se devalizează banii de investiții pe care îi iau de la companiile care sunt încă în proprietatea statului român, mă refer la Romgaz, mă refer la Hidroelectrica, mă refer la celelalte companii care au participații mari pentru că statul ca să-și acopere cheltuielile mari și, în creștere, cheltuielile curente ia din banii de investiții pentru a plăti pensii și salarii majorate nesustenabil la toată lumea. Deci, un astfel de ministru al Economiei categoric trebuie să plece din moment ce sub ochii lui se devalizează companiile care sunt în subordinea statului român”, a mai spus economistul.

Chestionat despre care ar fi măsurile necesare pentru a fi redresată economia, Radu Soviani evidențiează că „în primul rând, o direcționare a investițiilor publice din bani europeni”, iar „în al doilea rând în al doilea rând, structurarea aparatului bugetar – acesta continuă să crească în condițiile în care economia încetinește ca ritm de creștere”.

”În primul rând, o direcționare a investițiilor publice din bani europeni. Să uite statul român de proiecte păguboase ca ale lui Teodorovici și să ia bani europeni pentru autostrăzi. În al doilea rând, structurarea aparatului bugetar – acesta continuă să crească în condițiile în care economia încetinește ca ritm de creștere. Ritmul de creștere este undeva la 4% după primele 6 luni ale anului, foarte aproape de jumătate față de anul trecut pentru că anul trecut aveam un ritm de creștere undeva la 7%. Deci, absorbția banilor europeni și restructurarea aparatului bugetar , adică a fi disponibilizați oamenii care taie frunza la câini. Din punctul meu de vedere, lucrurile acestea trebuiau făcute încă de acum un an. Și acum este târziu, dar poate nu este prea târziu”, a încheiat analistul economic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *