Skip to content
Economie Societate

Economia mondială, afectată de tensiunile comerciale, avertizează Banca Mondială

www.viza.md

Creșterea economiei mondiale ar urma să încetinească la 2,9% în 2019, comparativ cu 3% în 2018 și 3,1% în 2017, pe fondul tensiunilor comerciale și al moderării comerțului internațional, se arată în raportul semianual ”Global Economic Prospects”, publicat miercuri de Banca Mondială (BM).

Perspectivele economiei mondiale s-au înrăutățit, pe fondul înăspririi condițiilor financiare, a intensificării tensiunilor comerciale și a turbulențelor de pe piețele financiare din unele țări emergente și în curs de dezvoltare, anunță business24.ro.

Din cauza acestor evoluții, redresarea în țările emergente și în curs de dezvoltare a pierdut din avânt, iar PIB-ul lor ar urma să urce cu 4,2% anul acesta, față de un avans de 4,7% previzionat în iunie. Creșterea comerțului mondial va încetini la 3,6% anul acesta, de la 3,8% în 2018 și 5,4% în 2017, ceea ce va afecta industria din întreaga lume, estimează instituția financiară internațională.

La începutul lui 2018, economia mondială era în formă maximă, dar a pierdut din avânt pe parcursul anului, iar în viitor avansul ar putea încetini și mai mult”, a afirmat directorul general Kristalina Georgieva.

Expansiunea celei mai mari economii mondiale – SUA – ar urma să încetinească la 2,5% anul acesta, de la 2,9% în 2018, în timp ce China ar urma sa înregistreze în 2019 o creștere de 6,2%, după 6,5% în 2018. Avansul zonei euro va încetini la 1,6% anul acesta, de la 1,9% anul trecut, se arată în raportul ”Global Economic Prospects”.

În economiile avansate, creșterea ar urma să încetinească la 2% în 2019, de la 2,2% în 2018, deoarece băncile centrale continuă retragerea măsurilor de stimulare adoptate în urma crizei, apreciază instituția financiară internațională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *