Exporturile de servicii din țările în curs de dezvoltare cresc semnificativ, oferind o nouă cale spre prosperitate. De la magazinele de pui prăjit cu casieri virtuali, la Centre de IT de înaltă tehnologie, țările în curs de dezvoltare exploatează puterea conectivității globale pentru a exporta o gamă tot mai largă de servicii. Iar România încearcă să îşi joace cartea la acest capitol.
Asistăm la o schimbare în economia globală, unde producția devine mai costisitoare și mai puțin necesară pentru creșterea economică. Țările bogate domină în continuare exportul de servicii, țările în curs de dezvoltare, cum ar fi India, Filipinele și Estonia sau România fac progrese semnificative.
Acest lucru oferă noi oportunități de angajare și creștere economică pentru aceste țări, dar ridică și o serie de provocări. Una dintre cele mai mari provocări este de a crea suficient de multe locuri de muncă în sectorul serviciilor pentru a absorbi forța de muncă în creștere. Serviciile tind să fie mai puțin intensive din punct de vedere al forței de muncă decât producția, ceea ce înseamnă că este nevoie de mai mulți lucrători pentru a produce aceeași valoare economică, arată jurnaliștii de la The Economist.
Multe țări exportă servicii audiovizuale, informatice și de telecomunicații. În Bulgaria, Estonia, Letonia, Moldova, România și Ucraina, acestea ajung la peste 3% din PIB.
Economiile naționale prosperă și dintr-un altfel de export, inclusiv economia noastră sau cea a Republicii Moldova. Stomatologia, protezele de șold și transplanturile de păr se numără printre tratamentele oferite la export.
Costa Rica, Croația și Moldova exportă servicii de sănătate în valoare între 0,2% și 0,5% din producția lor economică. Armenia și Iordania gestionează câte 1% fiecare. Câteva ore pe aeroportul din Istanbul oferă o expoziție a industriei înfloritoare, în timp ce bărbații se întorc acasă cu capul învelit în plastic, părul proaspăt prinzând rădăcini dedesubt.
Însă economia aceasta a serviciilor nu este lipsită de riscuri. O provocare este amenințarea inteligenței artificiale (AI), care ar putea automatiza multe dintre locurile de muncă din sectorul serviciilor care sunt în prezent îndeplinite de oameni. Cu toate acestea, există și o serie de beneficii potențiale ale exportului de servicii.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News