Anularea alegerilor prezidențiale de către CCR a adus primele semne de stabilizare economică. Bursa de Valori București a înregistrat o creștere de 5%, iar dobânzile la credite au început să scadă. Cu toate acestea, analiștii avertizează că problemele economice nu s-au încheiat. Bogdan Glăvan, analist economic și membru al Forța Dreptei, a spus pentru Antena 3 CNN că este nevoie de reforme, pentru că „România încheie acest an cu un deficit bugetar aproape cât în pandemie, deși nu e nicio pandemie”, iar acest lucru îi va afecta în continuare pe români.
Economia României a avut de suferit după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. BNR a menţinut artificial cursul euro stabil, ROBOR a crescut, investitorii au început să se retragă, au fost scăderi la pilonul II de pensii, banii din PNRR erau blocaţi și s-au înregistrat dobânzi record la împrumuturile statului.
Bursa de Valori București a deschis pe roșu mai multe zile la rând, cu peste 3% pierderi de peste 400 de milioane de euro.
Acum, după decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, economia României dă semne de revenire. Bursa de valori a crescut cu 5%, iar dobânzile la care se împrumută românii au început să scadă.
„Economia are nevoie de încredere, are nevoie de transparență, nu poate să stea în obscuritate, nu poate să stea în bizarerie. Deci e clar că dacă revenim pe calea democrației, lumea recâștigă încrederea. Noi recâștigăm încrederea în noi și ne investim mai departe, ne dezvoltăm mai departe. E necesar să ieșim din obscuritatea în care am fost în ultimele 10 zile”, a declarat pentru Antena 3 Dragoș Anastasiu, antreprenor.
Întrebat dacă CCR ar trebui să acorde o mai multă atenție candidaturilor pe care le validează, în contextul în care Călin Georgescu ar mai intenționa să candideze, Dragoș Anastasiu a spus: „Nu cred că mai are cum să candideze. Dacă ar candida și am relua tot procesul ăsta și iarăși ar ajunge în turul doi și iarăși avem riscul de transfer a etichetei sale bizare pe toată țara, cu siguranță că iarăși economia va intra probleme”.
Bogdan Glăvan, membru al Forței Dreptei și analist economic, spune că, în acest moment, economia României este „precum o corabie care ia apă” și, deși riscul ca țara să fie condusă de Călin Georgescu a trecut, este nevoie de reforme, pentru că „România încheie acest an cu un deficit bugetar aproape cât în pandemie, deși nu e nicio pandemie”, spune el.
„Pentru asta este nevoie de un guvern în care oamenii să aibă încredere, de politicieni în care oamenii să aibă încredere. Și, din păcate, eu nu văd. Nu văd acest lucru întâmplându-se și va fi foarte greu de luat măsurile necesare economiei în perioada următoare”, a spus Bogdan Glăvan.
„Pe românul de rând asta îl va afecta în felul următor: creșterea dobânzilor, creșterea riscului valutar. Banca Națională a cheltuit deja miliarde. Trezoreria, Ministerul de Finanțe au cheltuit deja miliarde de euro. Pentru ce? Pentru că nu se mai pot împrumuta pe piață, pentru că dobânzile au crescut, și pentru a ține în frâu o eventuală depreciere a leului. Deci noi nu am scăpat de aceste ape tulburi, vom continua să navigăm în ele și cu cât durează mai mult până însănătoșim în finanțele publice, cu atât riscul pentru buzunarul cetățeanului va crește”, a mai explicat analistul economic.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News