Skip to content
" "
Video

Economia României, îngenuncheată. G. Diaconu, previziuni devastatoare: Am luat-o în sens invers EXCLUSIV

cotidianul.ro

Invitatul interviurilor video PSnews.ro de marți a fost Gelu Ștefan Diaconu, președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) între anii 2013 și 2016.

Unul dintre subiectele abordare în cadrul interviului a fost creșterea euro și a ROBOR din ultima perioadă, respectiv măsura în care aceste evenimente afectează buzunarul românului. În același context, Gelu Diaconu a dat detalii despre poziția Băncii Naționale a României în ceea ce privește cursul euro-leu.

„Banca Națională a României reprezintă un pilon, o oază a stabilității și cred că face ceea ce trebuie să facă. Nu este spectaculoasă în pozițiile publice pe care le are, dar e o instituție serioasă care știe să-și facă treaba, numai că nu poate contracara consecința unei adevărate aventuri fiscale sau a unei adevărate bulversări a mediului de afaceri. Banca Națională, prin instrumentele pe care le are la dispoziție, nu poate fi un panaceu la prostiile politicienilor”, a spus Gelu Diaconu.

Mai mult, fostul președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) devoalează  starea actuală a economiei României și nu ezită să desființeze afirmațiile conform cărora există o creștere economică triumfală încă de pe vremea guvernării lui Victor Ponta. În acest sens , Diaconu a precizat că această presupusă creștere „nu se resimte proporțional” în buzunarele populației, și că, totodată „mai grav este că nu se resimte în încasările bugetare”.

Eu v-aș contrazice și aș zice că nu se resimte proporțional. Mai grav este că nu se resimte în încasările bugetare, dar asta este o altă discuție. De ce nu se resimte proporțional în buzunarele populației? Pentru simplul fapt că, pe de o parte, cum ați menționat, creșterea ROBOR-ului le afectează din lichidități pe seama creșterii ratelor la împrumuturi, evoluția inflației-după foarte mult timp, cred că 2 ani și jumătate, devine de la lună la lună, galopant-pozitivă, pentru că două, trei procente de la o inflație negativă într-o perioadă de 6 luni înseamnă enorm și noi…nu observăm lucrul acesta. Deci și inflația erodează, lichiditățile care ar fi la populație, generate de creșterea economică, nu mai vorbim despre evoluția cursului: ieri s-a înregistrat un nivel istoric al raportului euro-leu (nu uitați că 75-78% din relațiile comerciale ale României sunt cu Uniunea Europeană unde euro este moneda de bază). Toate aceste lucruri erodează veniturile populației”, a ținut să precizeze Diaconu.

În plus,  chestionat dacă aceste probleme, la nivel economic, afectează aderarea la zona euro , Gelu Ștefan Diaconu a răspuns „Categoric DA!”, adăugând faptul că „suntem singura țară care a luat-o în sens invers în ceea ce privește deficitul bugetar”.

Categoric DA. Suntem singura țară din UE care în ceea ce privește deficitul bugetar și evoluția deficitului bugetar, am luat-o în sens invers, față de tendința tuturor celorlalte țări care au avut grijă în ultimii 2 ani de zile să se corecteze în sensul diminuării deficitului bugetar. Noi am luat-o în sens invers, de la ce am înregistrat în 2015, până la 3,6-3,7% cât va fi deficitul anul acesta, așa cum ni-l va prezenta, după metoda Comisiei Europene, raportul Comisiei în martie-aprilie anul viitor”, a ținut să conchidă Gelu Diaconu

Puteți urmări secvența între minutul 17:00 și minutul 25:19

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *