Skip to content
Economie

Economia României, scăpată de sub control: prețuri mult prea mari și dependență de importuri

b1.ro

Guvernul României anunța că 2021 va fi anul creșterii economice, dar acest lucru nu se simte deloc în viața cetățenilor care în fiecare lună descoperă noi creșteri de prețuri și o piață dependentă de importuri. Economia națională este invadată de produse de import, ceea ce face ca românii să ajungă să plătească aceleași prețuri ca în Germania sau Italia, deși nu au aceleași salarii.

Institutul Național de Statistică (INS) a publicat datele pentru primele 3 luni din 2021, din care reiese că importurile au fost de 23 de miliarde de Euro, iar exporturile de doar 17,7 miliarde de Euro. Astfel, se înregistrează un deficit comercial de 5,3 miliarde de Euro, mai mare cu 863 de milioane de Euro decât aceeași perioadă din 2020. În primele trei luni din 2021, importurile au crescut cu 7,1% și exporturile cu doar 3,9%. Alarmant este faptul că diferența dintre importuri și exporturi crește de la an la an și România nu reușește să recupereze acest deficit comercial.

Cel mai mult, România a importat și exportat mașini și echipamente pentru transport, în primele 3 luni din 2021. Exporturile au fost de 8,7 miliarde de Euro, iar importurile de 8,5 miliarde de Euro. Chiar dacă reușim să producem astfel de echipamente la noi în țară, ele pleacă spre piața din UE, cea mai mare parte. De asemenea, cea mai mare parte o importăm tot din piața UE. În condițiile în care această piață de mașini este dominată de investitori străini, nu putem spune că este un mare câștig pentru economia românească, deoarece capitalul nu se întoarce niciodată în România. Țara noastră este folosită doar ca forță de muncă ieftină și piață de consum.

La capitolul „alimente și animale vii”, România a exportat doar 1,19 miliarde de euro și a importat 2,01 miliarde de euro, în primele trei luni din 2021. Exporturile au scăzut, față de aceeași perioadă din 2020, însă importurile au crescut comparativ cu ianuarie-martie 2020. În condițiile în care România poate crește animale și să prelucreze carnea, țara noastră ajunge să importe foarte mult în loc să-și crească producția internă.

De asemenea, România a importat „produse chimice și produse derivate” în valoare de 3,31 miliarde de euro și a exportat doar 904 milioane de euro. Chiar dacă țara noastră ar avea materie primă, este nevoită să o exporte pentru că nu mai avem o industrie care să o prelucreze. Ulterior, România importă produse prelucrate în străinătate, dar mult mai scumpe.

Energia electrică, tot mai scumpă

Piața de energie a devenit un mister chiar și pentru actualul Guvern, după ce s-a făcut liberalizarea. Teoretic, liberalizarea ar fi trebuit să aducă scăderi de prețuri. În realitate, energia electrică crește de la o zi la alta și nimeni nu mai poate anticipa ceea ce urmează să se întâmple.

De la începutul anului continuă aceste scumpiri, dar ele s-au accentuat după ce a fost oprit reactorul 2 de la centrala nucleară de la Cernavoda. Pe bursa de energie electrică, prețul mediu spot a ajuns la 356 lei/MWh (circa 72,6 Euro), ceea ce reprezintă cel mai mare nivel mediu de la începutul acestei luni și o continuă creștere de la începutul anului. Dacă în martie 2020 prețul mediu spot era de 30 de Euro/MWh, în 2021 a fost de 54 Euro. În aprilie 2020 era 26 Euro/MWh, în aprilie 2021 a ajuns la 63 Euro/MWh.

Pentru a înțelege și mai bine dezastrul din piața de energie trebuie să precizăm că uneori e mai ieftin să importăm decât să producem noi, o altă dependență de importuri. Toate aceste scumpiri și importuri de energie vor ajunge să se simtă în facturile cetățenilor, pe o piață liberă care depinde de o bursă controlată de marile companii.

Sursa foto: zf.ro

Măsurile anunțate de guvernul condus de Florin Cîțu pentru revenirea economiei nu se simt deloc pe piața din România. Salariile bugetarilor au fost înghețate în 2021, salariul minim a crescut cu doar 3% deci se poate spune că a înghețat și acesta, iar ajutoarele pentru companiile românești întârzie să apară sau efectul lor nu se simte în economia națională. Premierul Florin Cîțu a anunțat, în urmă cu câteva zile, că în privința salariului minim va discuta cu antreprenorii înainte de a lua o decizie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *