Skip to content
Puterea Știrilor Video

Economia României, ”virusată” de pandemie. Mihai Daraban (CCIR): Ne-a prins nepregătiți, n-am avut rezerve bugetare

PS News

Invitat la „Puterea Știrilor”, Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), a făcut o scurtă analiză a impactului economic pe care l-a avut pandemia de coronavirus în România.

„Din punct de vedere economic, pandemia nu cred că ne-a găsit bine, cel puțin sfârșitul anului 2019 nu a fost un „finish” reușit al României, cu un deficit al balanței comerciale uriaș de 17,28 miliarde de euro. Așadar, o creștere de 7,28 miliarde de euro în 3 ani. La 1 ianuarie 2017, deficitul era de 10 miliarde. Trebuie să ne pună pe gânduri acest lucru și categoric nu am avut acele rezerve bugetare, care să permită unele măsuri, mai mult sau mai puțin asemănătoare cu cele din vestul Europei, pentru că efectiv țara nu a avut aprovizioane. Ne-a prins nepregătiți”, a declarat Mihai Daraban la „Puterea Știrilor”.

Comisia Europeană estimează că PIB-ul real al României va scădea brusc în 2020, cu 6%, după câțiva ani de creștere puternică pe fondul consecințelor socioeconomice generate de pandemia de coronavirus (Covid-19). La începutul lunii iunie, datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) arătau că Irlanda şi România au înregistrat cel mai semnificativ avans al economiei din cele 27 de state membre ale UE, în primul trimestru din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019.

„Din păcate, pandemia a fost ea însăși o lovitură. Din fericire, totuși în România nu a fost chiar un shutdown al economiei, adică nu a fost pe modelul german, italian, francez, în care toată lumea închide și pleacă acasă. La noi au fost sectoare de activitate, oarecum independente de economia vest-europeană, sectoare care au funcționat la capacitate. Mă refer la piața construcțiilor civile, industriale, navale, deci au funcționat și în general au funcționat acele sectoare în special cu expunere în aer liber foarte mare și, încă o dată subliniez, sectoare care nu au depins foarte mult de economia vest-europeană. Un exemplu de dependență a fost industria auto, unde dacă s-au închis societățile-mamă, bineînțeles că toată industria, și centrală, și de la noi, a avut de suferit și aici nu mă refer doar că s-a închis Dacia și Ford. În industria auto din România lucrează 206.000 oameni, pentru mai multe branduri din străinătate, pentru care fac subansamble, inclusiv cutii de viteze, lucruri mult mai complexe, cablaje și așa mai departe. Cred că asta a fost o măsură care a fost la îndemână și faptul că aici Guvernul a compensat. Cred că fost cel mai mare ajutor pentru mediul de afaceri. Nu era altă soluție, nu aveai ce să faci. Angajatorul a căutat toate pârghiile ca să mai reducă din impact, dar repet, faptul că Guvernul și-a asumat plata șomajului tehnic a fost cel mai salutar lucru posibil”, a declarat Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României.

Reamintim că Guvernul României a stabilit condiţiile de intrare în şomaj tehnic: în timpul stării de urgenţă, pentru perioada suspendării contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activităţii, indemnizaţia de care beneficiază salariaţii să fie suportată din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Nivelul indemnizaţiei a fost de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat plătit din fondul de salarii, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *