Economia țării, în jos: 40% din români cred că va fi o evoluție negativă

bani-crestere-economie
Sursa foto: X

Remus Ștefureac, președintele INSCOP Research, invitat în emisiunea „Puterea Știrilor”, vorbește despre rezultatele celui mai recent sondaj INSCOP.

Concret, mai mult de două treimi dintre români consideră că în România lucrurile se îndreaptă într-o direcție greșită. Peste 40% cred că economia va avea o evoluție negativă, iar un procent similar declară că situația economică a familiilor lor este mai proastă decât în urmă cu un an de zile.

Sociologul consideră că situația este una firească, date fiind „încercările” de tot soiul la nivel intern dar și geopolitic.

„Având în vedere faptul că venim după deja o perioadă mult prea lungă în care s-au succedat numeroase tipuri de crize, de la cea pandemică, crize politice, energetice, un război, criză economică, inflație, prețuri, oarecare instabilitate, e firesc. În ceea ce privește, să spunem, politicile publice, vedem acum acest pachet de măsuri privind fiscalitatea, taxe suplimentare, schimbarea pe de altă parte, a regimurilor taxelor, eliminare a unor scutiri. Toate toate aceste lucruri se află în spatele acestui tablou surprins de de măsurători și cumva ne arată de ce percepția românilor este așa. Cum cum arată sondajul INSCOP Research. Altfel spus, da, percepția privind direcția greșită, haideți să spunem că este relativ constantă. În ultimul an, lucrurile s-au mai îmbunătățit, pentru că au arătat și mai prost în urmă cu 2 ani, când aveam o criză politică suprapusă cu o criză pandemică”, explică invitatul.

Ștefureac dă exemplul situației politice și spune că România se află într-o situație mai bună, lucrurile fiind mai stabile.

„Vă aduceți aminte de guvernarea PNL-USR și ieșirea USR de la guvernare. După acel moment, sigur s-au mai stabilizat lucrurile puțin, dar evident. Per ansamblu, tabloul nu are cum să arate grozav, cu doar 21% dintre români care indică că se merge într-o direcție bună în ceea ce privește evoluția economiei. Nici aici nu ar fi fost chiar ciudat să vedem un optimism, având în vedere că, totuși, deși România a cunoscut creștere economică, sentimentul general este mai degrabă acela al unei situații de criză și semnalele de la nivel global sunt în acest sens. Prin urmare, percepția este alimentată nu doar de ceea ce se întâmplă la nivelul cifrelor macro în România, ci și, evident, dar nivelul dezbaterilor din jurul nostru și la nivelul percepției concrete legate de situația economică personală. Iar în acest sens am aplicat câțiva indicatori – evaluarea situației personale comparativ cu trecutul și situații financiare a familiei comparativ cu trecutul și o proiecție pe viitor”, arată specialistul.

Sociologul arată că există un pesimism comparativ cu trecutul, în sensul în care românii consideră că situația financiară a familiei lor este mai proastă. Deși au mai crescut puțin veniturile, dar în același timp și prețurile au crescut într-o rată mult mai mare.

„Iar percepția asupra viitorului este ceva mai echilibrată (…) Românii încă mai speră că lucrurile măcar nu se vor înrăutăți și vor fi la fel”, conchide acesta.

Sondajul INSCOP

Direcția țării: 69.5% dintre români sunt de părere că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție greșită, în timp ce 21.1% cred că se îndreaptă într-o direcție bună, iar 9.5% nu știu sau nu răspund.

Analiza socio-demografică: Sunt în medie mai optimiști decât restul populației în ceea ce privește direcția țării, tinerii sub 30 de ani, locuitorii din București sau urbanul mare și cei cu venituri mai ridicate. Persoanele cu vârsta între 30 și 44 de ani, gulerele albastre sau gri, cei cu venituri reduse, locuitorii din rural, sunt în medie mai pesimiști decât restul populației în ceea ce privește direcția țării.

Autor

  • Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: