Economii la ciorap: De ce peste 7 milioane de români refuză cardurile bancare

Sursa foto: Pixabay
Motivele pentru care mulți români refuză cardurile bancare. Şapte milioane de cetăţeni nu au card bancar, mai ales cei din mediul rural.

Mai mult de o treime dintre români refuză cardurile și țin economiile la ciorap. Şapte milioane de cetăţeni nu au card bancar, mai ales cei din mediul rural, arată Antena 3 CNN.

Mulţi dintre cei care refuză să aibă carduri bancare nici nu ar avea cum să le folosească. Nu toate magazinele din țară au POS şi există doar 1.000 de bancomate în cele peste 13.000 de sate.

Un român care locuieşte la doar 30 de kilometri de Bucureşti, în satul Niculești, spune că preferă să îşi primească pensia în mână.

„Vine poştaşul. Puţini au card. Majoritatea care sunt la pensie sunt cu poștașul”, spune el. Cel mai apropiat bancomat este la 10 kilometri de el.

25% dintre salariaţi iau salariul în plic, chiar dacă cu un card bancar pot face plăţi mai uşor şi pot contoriza banii. Și asta pentru că fără bani „gheaţă”, unii nu ar reuşi să se descurce. În cele peste 13.000 de sate din România există doar 1.000 de bancomate. 53 de ATM-uri la suta de mii de locuitori!

În plus, o altă problemă sunt şi magazinele care nu au POS.

Banii cash te fac să te simți, probabil, mai confortabil, în siguranță. De aici și rata scăzută de depozite bancare din România. E cea mai mică rată de bancarizare din Europa. Practic avem cele mai puţine conturi raportate la numarul de locuitori”, susține Adrian Negrescu, consultant financiar.

34% dintre românii fără conturi nu au încredere în bănci. 33% sunt nemulţumiţi de comisioanele mari, iar 10% invocă faptul că nu au bancomate în apropiere şi folosesc doar numerar, mai arată sursa citată.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: