Economiștii băncilor: Alegerea lui Nicușor Dan relaxează piețele

Sursa foto: Twitter - Nicușor Dan

Victoria lui Nicușor Dan în alegerile prezidențiale este pozitivă pentru activele în lei și relaxează tensiunea din piețe, cred analiștii băncilor. E nevoie însă de un guvern cu puteri depline cât mai curând, care să ia „măsurile nepopulare de consolidare fiscală”, astfel încât România să evite pierderea fondurilor UE și retrogradarea ratingului la junk. Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, va deveni următorul președinte al României, după ce a câștigat 53,6% din voturi în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România, în fața candidatului AUR George Simion. Victoria lui Dan a fost primită bine de piețe.

Randamentele la titlurile de stat au scăzut abrupt în piața secundară, cu 0,8-0,9 puncte procentuale. Indicele BET al Bursei de la București a crescut cu 4%. „Ne așteptăm ca victoria lui Dan în România să aducă probabil o relaxare a piețelor, cu o oarecare presiune de apreciere asupra monedei și randamente pe termen lung în scădere”, arată o notă Erste semnată de economiștii Katarzyna Rzentarzewska și Juraj Kotian.

„Victoria lui Dan ar trebui să întărească convingerea că economia românească se va stabiliza”, adaugă economiștii Erste.

ING Bank subliniază, de asemenea, reacția pozitivă a piețelor la rezultatul alegerilor – deși o parte din această reacție a fost vizibilă deja de vineri.

„În România, rezultatul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale a adus reasigurări piețelor financiare, indicat de creșterea leului sub 5,050 per euro pentru prima dată de la rezultatul primului tur de acum două săptămâni”, arată Frantisek Taborsky, economist responsabil cu strategia valutară pentru regiunea EMEA la ING Bank.

Citeste mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: