Economiștii resping soluțiile lui Ciolacu: „Vor genera probleme economice”

Marcel Ciolacu
Sursa foto: Facebook / Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că își dorește ca din 2025 să fie introdusă o cotă unică de 16% pentru toate veniturile sau o impozitare progresivă. Economiștii resping o nouă creștere de taxe în actualul context economic și arată că Guvernul ar trebui să se concentreze pe recuperarea datoriilor și reducerea evaziunii fiscale.

„Va trebui să decidem, pe o perioadă medie, care sunt soluțiile: menținem cota unică, dar să fie cotă unică, creând un mediu concurențial pentru toată lumea, fără excepții și aceea să fie de 16%, să avem un TVA pe care să nu-l creștem, că el aduce o scădere a creșterii economice și o creștere a inflației, și toată lupta pe care am avut-o în ultimele luni să scădem la o singură cifră și să ne propunem pe anul viitor o inflație de sub cinci la sută la finalul anului, sau să mergem în zona de impozitare progresivă – eu nu refuz niciuna dintre variante”, a declarat premierul Ciolacu.

Adrian Negrescu: „O creștere a taxelor va genera probleme economice”

Adrian Negrescu, analist economic, a declarat pentru PS News că o creștere a taxelor, din 2025, va genera probleme economice și niciuna dintre soluțiile propuse de premierul Ciolacu nu este bună în actualul context politic. Analistul economic consideră că Guvernul ar trebui să reducă evaziunea fiscală, care potrivit premierului Ciolacu s-ar ridica la 150 de miliarde de lei în fiecare an.

„Niciuna dintre soluții (n.r. propuse de Marcel Ciolacu) nu este bună în actualul context economic, în care economia încetinește semnificativ, iar puterea de cumpărare în România scade foarte mult. Ambele variante practic vin să-i sancționeze pe cei care câștigă un salariu sau câștigă niște bani în România. O cotă de impozitare mai mare la 16% practic este echivalent cu o creștere a TVA până la 25%. Să pui încă o dată piciorul pe gâtul celor care câștigă bani în România înseamnă să condamni economia la recesiune și la probleme economice ample.

(n.r. Guvernul) Trebuie să asigure aceleași reguli fiscale pentru toată lumea din punct de vedere fiscal. Și cred că acesta este principalul lucru pe care ar putea să-l facă. Pe de altă parte, ar trebui să se concentreze pe recuperarea datoriilor de zeci de miliarde pe care companiile le au către stat. Ne spunea premierul Ciolacu că evaziunea fiscală în România ar fi undeva la 150 de miliarde de lei în fiecare an. Noi dacă am reduce evaziunea fiscală am avea bani cu care să acoperim toate provocările generate de creșterea pensiilor, de salariile bugetarilor, de investiții și tot ce ține de cheltuielile statului.

Eu sper ca guvernanții să realizeze că o creștere a taxelor de la 1 ianuarie 2025 va genera ample probleme economice. Sper ca în 2024, discuțiile, planurile economice ale partidelor să se concentreze pe modul în care putem aduna banii din actualele taxe, să reducem evaziunea fiscală, să digitalizăm serviciile, să reducem cheltuielile statului. Să crești taxele în România e ca un fel de bumerang care se va întoarce inclusiv împotriva statului român”, a declarat Adrian Negrescu pentru PS News.

De la Tăriceanu la Ciolacu

Cota unică de 16% a fost introdusă, în 2005, de guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu, însă nu pentru toate veniturile, ci doar pentru salarii. Aceasta a rezistat până în 2017, când guvernul dirijat de Liviu Dragnea a redus cota unică la 10%, de la 1 ianuarie 2018.

După ce în ultimii 2 ani, premierul Ciolacu a insistat cu introducerea impozitării progresive, acum se arată dispus să accepte cota unică, însă una mărită la 16%, ceea ce i-ar afecta, în primul rând, pe cei cu salarii mici.

„Vom menține cota unică. Dar să fie cotă unică, creând un mediu concurențial, corect, pentru toată lumea, fără excepții”, a mai declarat Ciolacu.

Numai că premierul este contrazis chiar de acțiunile sale la guvernare. În momentul în care a introdus pachetul de măsuri fiscale, guvernul Ciolacu i-a scutit de la plata impozitului de 10% pe angajații din domeniul IT cu salarii brute sub 10.000 de lei. Prin urmare, România are o altă categorie de speciali în domeniul IT, de care guvernul Ciolacu nu s-a atins deși anunță că vrea egalitate și concurență.

România are mari probleme cu combaterea evaziunii fiscale, recuperarea datoriilor pe care companiile le au către stat și cu impozitarea tuturor veniturilor. Există în continuare, în țara noastră, numeroase venituri care nu sunt impozitate.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: