Economiștii se așteaptă ca BNR să reducă dobânda cheie pentru prima oară în ultimii trei ani și jumătate

Sursă foto: Inquam Photos/George Călin

Economiștii anticipează că Banca Națională a României va reduce dobânda cheie în ședința de vineri, 5 iulie, pentru prima dată după ianuarie 2021, pe fondul scăderii ratei inflației, deși riscurile fiscale s-au amplificat.

Analiștii bancari, care participă la panelul Bloomberg, cred că BNR va tăia rata cheie cu 0,25 puncte procentuale la 6,75%. Ar fi prima modificare a ratei cheie de după ianuarie 2023, când a fost urcată la 7% și prima scădere de după ianuarie 2021, când rata era coborâtă la 1,25%, un minim istoric.

Amintim că și la ședința din mai consensul analiștilor era că banca centrală va tăia rata cheie, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. BNR a menționat riscurile fiscale, creșterea rapidă a salariilor și accelerarea creditului de consum printre argumentele pentru menținerea ratei cheie și guvernatorul Mugur Isărescu a spus că deciziile viitoare sunt dependente de datele care vin din economie.

„Deși aceste riscuri încă persistă, inflația a scăzut mai rapid decât anticipa BNR în proiecția din mai, ceea ce ar trebui să sprijine o primă tăiere a ratei cheie la ședința din iulie de către o bancă centrală dependentă de date. Reducerea ratei cheie de către Banca Centrală Europeană în iunie ar trebui să facă BNR mai încrezătoare în ceea ce privește momentul relaxării monetare”, arată Ciprian Dascălu, economist șef al BCR.

Rata inflației a scăzut de la 7,2% în februarie, la 5,9% în aprilie și 5,1% în mai, cel mai redus nivel de după iulie 2021. BNR anticipa o inflație de 6% în iunie. ING Bank vede inflația la sub 5% în iunie, estimarea BCR este de 4,9%. De asemenea, inflația de bază, un indicator atent urmărit de banca centrală, din care sunt eliminate prețurile volatile, cele administrate, precum și carburanții, a scăzut de la 7,6% în februarie la 6,3% în mai.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: