Skip to content
Economie

Economistul Adrian Câciu: Rectificarea este greșită și nu se asumă atribuția de colectare a veniturilor

facebook

Economistul Adrian Câciu consideră că rectificarea bugetară asumată de actuala guvernare este greşită, întrucât nu îşi asumă atribuția principală a politicii publice fiscal-bugetare, anume aceea de colectare a veniturilor.

Câciu se întreabă retoric cum ar putea scădea veniturile cu 16 miliarde de lei, în condiţiile în care PIB-ul a fost estimat în creştere cu 18 miliarde de lei.

România își construiește propria criză! Șocant, nu?

Rectificarea e foarte ciudată. Pare că s-a dorit cu insistență un deficit mai mare și s-a renunțat prea ușor, dar prea ușor, la colectarea veniturilor fiscale. Și asta în condițiile în care PIB a fost reevaluat la 1040 de miliarde lei față de 1022 miliarde lei cât a fost PIB estimat la prezentarea bugetului inițial.

Cu alte cuvinte, dacă atunci s-a spus că veniturile prognozate sunt fictive pentru că PIB este estimat greșit, dacă pleci de la premisa că acum PIB este estimat corect, în creștere cu 18 miliarde lei, cum să îți scadă veniturile cu 16 miliarde lei, venituri pe care le încasai raportat la un PIB mai mic???

Dar cum sună folosirea deflatorului umflat în estimarea noului PIB? Un deflator, atât de criticat de actualii guvernanți, care a ajuns la 6 de la 2,5.  Despre asta voi vorbi separat.

Dar cum să măreșți conștient GAP-ul de TVA, tăind de la veniturile din TVA peste 3 miliarde de lei? De abia scăzuse la 32%! Acum iar crește spre 36% și iar suntem campionii europeni la evaziunea fiscală pe TVA.

Dar cum să faci această tăiere de venituri de 16 miliarde lei în contextul în care puteai recupera măcar 50% din veniturile generate de economia internă pe lunile noiembrie și decembrie că să ieși pe cash, plus ajustările din ianuarie că să ieși pe ESA?

Da, știu, toți vor laudă această rectificare. Acesta este trendul conjunctural.  Eu spun că rectificarea este greșită și nu se asumă atribuția principala a politicii publice fiscal-bugetare anume aceea de colectare a veniturilor. Și mai spun că acest deficit este vina exclusivă a celor care și-l asumă acum”, a scris economistul pe pagina sa de facebook.

Câciu spune că rectificarea bugetară va genera alt deficit, ceea ce denotă că Guvernul are dificultăţi în a face politică fiscal-bugetară:

Că să fie scrisă negru pe alb:

Având în vedere nouă estimare a PIB 2019, de 1040 miliarde lei(218 miliarde euro) asumată de actualul Guvern, deficitul bugetului general consolidat se putea închide în 2,96% pe Cash și 3,01% pe ESA. Oricine generează alt deficit înseamnă că are mari dificultăți în a face politică fiscal-bugetară și bagă țara în criză.

Efect fiscal?

Scăderea ponderii veniturilor fiscale în PIB spre 22% din PIB, diminuare spațiu fiscal, creștere GAP TVA, creștere evaziune fiscală. Căci, luați-o logic și gândiți că un om de afaceri cu datorii la fisc. Sau că potențiale datorii. Când vezi că statul renunță la accentul pe colectare tu ce faci? Plăteșți datoriile sau le lași așa că oricum nu ți se întâmplă nimic?

Rectificarea această îmi întărește prima intuiție potrivit căreia scopul este creșterea necesarului de finanțare și asigurarea intermediarilor financiari că au unde să își plaseze banii cu dobânzi extraordinar de profitabile, de patru-cinci ori mai profitabile decât în exteriorul țării.

Sunt peste 17 miliarde lei care vin suplimentar să acopere deficitul. Băncile vor da aceșți bani. Băncile câștigă, statul pierde.

Dar, aceșți 17 miliarde lei vor fi luați din piața privată de capital. Asta înseamnă o lipsă de lichiditate pe lei și costuri mai mari pentru finanțele private și pentru banii agenților economici. Nici nu vreau să vorbesc de efectele procedurii de deficit excesiv. Vor fi majore și voi vorbi ulterior. Este posibil că chiar Comisia Europeană să fie informată de această denaturare a deficitului.

Aș putea spune că România își construiește propria criză. Mai întâi de lichiditate. Voi reveni! Enjoy! “, a mai spus economistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *