Economistul Cristian Socol: Consolidarea bugetară în România trebuie făcută inteligent. Altă soluție nu există

Sursa foto: Captura Video/ Youtube - AGERPRES

Economistul Cristian Socol face o analiză punctuală în ceea ce privește consolidarea fiscală din România, în ultimii 7 ani, întrebându-se dacă era mai bine ca Guvernul României să reducă PIB-ul sub 3% și, practic, să blocheze modernizarea țării.

„Era mai bine ca România să facă consolidarea fiscală în 4 ani decât în 7 ani? Era mai bine dacă Guvernul se angaja să ducă rapid deficitul sub 3% din PIB și să blocheze modernizarea României? Era mai bine să se sacrifice investițiile din buget și fonduri europene? Trebuiau forțate deficite bugetare mai mari în perioada de maximum a absorbtiei de fonduri europene pentru dezvoltare?”, se întreabă Cristian Socol.

Acesta mai notează pe pagina sa de Facebook că există și alte întrebări, referindu-se la alte țări europene.

„Și alte întrebări. S-au dezvoltat țările europene pe baza unor deficite bugetare / datorii ridicate în ultimii 65 de ani? Creșterea masivă a ratei de investiții (din buget și fonduri europene) a condus la deficite mari / datorii ridicate? Perioadele de convergență ridicată au presupus perioade cu deficite ridicate ? A venit dezvoltarea la pachet cu deficite si datorii? Ce au făcut Italia, Spania, Portugalia? Ce ar trebui să facă România, Polonia, Ungaria?

O spun de la început. Sunt de acord că deficitele bugetare mari nu pot persista pe perioade mari de timp.

Ele se duc în datorie, creează efectul bulgărelui de zăpadă, un necesar de finanțare nesustenabil, cercuri vicioase.

Da, în România trebuie curățate excesele în cheltuirea banului public și trebuie crescute veniturile la buget. Investițiile trebuie și ele prioritizate. Programele de investiții la nivel local dar și schemele de ajutor de stat trebuie monitorizate continuu și ajustate pentru a aduce maximum de eficiență.

Dar, cred că dincolo de toate aceste lucruri urgente și necesare, trebuie maximizate investițiile cu efecte de multiplicare ridicate, cu orice preț. Guvernul trebuie să stimuleze PIB/ PIB potential pentru a putea realiza o consolidare fiscală calitativă, acceptată social, o consolidare smart”, scrie Cristian Socol.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: