Skip to content
Economie

Economistul Florin Cîțu dinamitează cifrele Eurostat privind economia României: Avem o performanță mai proastă decât cea estimată de guvern

România a avut a doua creştere a PIB din Uniunea Europeană, în cel de-al doilea trimestru, după Ungaria, în comparaţie cu trimestrul precedent, dar şi cu trimestru II din 2018, conform datelor Eurostat.

Astfel, România a avut o creştere economică de 4,6% în comparaţie cu trimestrul II din 2018, după Ungaria (5,2%) şi înaintea Poloniei (4,2%). Faţă de trimestrul anterior, creşterea economică a României a fost de 1%, după Ungaria (1,1%) şi înaintea Poloniei, Ciprului, Bulgariei, Danemarcei, Greciei şi Lituaniei, cu creşteri de 0,8%.

Economistul Florin Cîțu a precizat pentru PSNews.ro că economia are o performanță mai proastă decât cea estimată de guvern, existând o încetinire considerabilă a creșterii economice.

“În primul rând, bugetul pentru 2019 este făcut luând în calcul o creștere economică de 5.5% De asemenea, rectificarea bugetară este făcută luând în calcul o creștere economică de 5.5%.

Acum, prima estimare pentru creșterea economica în trimestrul I a fost de 5.1%. A doua estimare pentru creșterea economică în trimestrul I este de 4.9%. (reducere de la 5.1%). Prima estimare pentru pentru creșterea economică în trimestrul II este de 4.6%, așa cum ați menționat.

Aici două lucruri importante. În primul rând economia, la fel ca anul trecut, are o performanță mai proastă decât cea estimată de guvern, iar guvernul ignoră practic aceasta informație. În al doilea rând, economia încetinește de la un trimestru la altul iar dinamica încetinirii este accelerată pe măsura ce avem informații noi.

Sunt probleme mari la buget în continuare. Gaura de 10.4 miliarde lei după primele 6 luni nu are surse de acoperire. PSD alege măsuri care nu vor acoperi această gaură, adică taxare și tăierea cheltuielilor cu investițiile”, a precizat economistul.

1 comentariu la “Economistul Florin Cîțu dinamitează cifrele Eurostat privind economia României: Avem o performanță mai proastă decât cea estimată de guvern

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *