Skip to content
Politică

Economistul Ovidiu Neacșu, previziuni sumbre pentru România: Creșterea economică, o iluzie EXCLUSIV

Facebook

Joi, 30 august, a apărut pe site-ul Ministerul Finanțelor Publice execuția bugetară pe șapte luni. Deficitul bugetar înregistrat în primele şapte luni ale anului este de 1,26% din PIB, respectiv 11,9 miliarde lei, iar veniturile au crescut cu 13,9%, dar cheltuielile cu 18%, faţă de primele şapte luni din 2017.

În acest context, redacția PSnews.ro l-a contactat pe economistul Ovidiu Neacșu pentru a analiza situația în care se află România în acest moment. Acesta remarcă că avem o creștere economică iluzorie deoarece aceasta nu poate fi asigurată doar prin consum și trage semnalul de alarmă că Guvernul risipește într-un mod populist banii chiar dacă nici nu este campanie electorală, iar astfel urmează „doi ani dificili”.

„În condițiile reducerii masive a investițiilor și a majorării cheltuielilor cu salariile și pensiile, creșterea economică nu e sustenabilă și se bazează pe consum din creditare.

Deficitul în creștere, finanțat prin noi împrumuturi, își va face simțite costurile în anii următori. Economia nu poate crește doar prin consum, este o iluzie. Creșterea sustenabilă este generată de investițiile în infrastructură, lipsa acesteia și a predictibilității fiind motivele principale pentru care investitorii sunt concentrați în jurul centrelor urbane. De aici se trage paradoxul lipsei forței de muncă în unele zone, în timp ce altele sunt sărace și înregistrează în continuare șomaj ridicat.

Având în vedere nevoia de bani a guvernului, satisfăcută prin noi credite în lei, cursul de schimb și inflația vor fi sub presiune, tăind din puterea de cumpărare a veniturilor cetățenilor.

Risipa populistă nu pare să aibă altă limită decât sumele de care Guvernul poate face rost. Și încă nu e campanie electorală. Urmează doi ani dificili”, a declarat Ovidiu Neacșu pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *