Skip to content
Politică

Economistul şef al BERD ar putea fi rus

Economistul şef al BERD ar putea fi rus

Un fost consilier economic guvernamental rus, Serghei Guriev, care trăieşte într-un exil auto-impus la Paris, este pe cale să fie numit economist şef al BERD, devenind primul cetăţean rus care să deţină această funcţie.

Guriev este un critic al preşedintelui Vladimir Putin, având legături cu fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski şi liderul protestatar Alexei Navalni. Hodorkovski a finanţat monitorizarea voturilor şi proiecte ale societăţii civile din Rusia, de când a fost pus în libertate în 2013, după 10 ani de închisoare despre care susţine că au fost o răzbunare pentru opoziţia sa faţă de Kremlin.

BERD a fost înfiinţată de guvernele occidentale în 1991, pentru a ajuta fostele state comuniste în tranziţia către capitalism. Instituţia financiară a oprit anul trecut investiţiile în noi proiecte din Rusia, din cauza sancţiunilor impuse de UE Moscovei în urma conflictului din Ucraina.

Guriev, a fost consilier al Guvernului condus de premierul Dmitri Medvedev, a plecat din Rusia în 2013, pentru a evita posibile persecuţii într-un caz penal legat de finanţarea institutului său economic din Moscova de către Hodorkovski.

Guriev a demisionat din poziţia de rector al Noii Şcoli de Economie când a plecat la Paris şi predă în prezent stiinte politice la Paris.

Preşedintele Putin a declarat pe 1 octombrie că ar saluta revenirea lui Guriev în Rusia şi că acesta nu riscă acuzaţii penale, potrivit paginadebanci.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *