Skip to content
Economie Politică

Economistul USR Andrei Caramitru prezintă un scenariu sumbru: Mai au câteva luni, și după aceea nu mai sunt bani deloc

" "

Este luna februarie și România încă nu are buget pe anul în curs. Proiectul de buget pentru 2019 făcut de Liviu Dragnea, Darius Vâlcov și Eugen Teodorovici provoacă multe conflicte și mai multe categorii de angajați, dar și cetățeni din afara aparatului, amenință cu proteste. Primarii de municipii sunt dispuși să meargă până la capăt pentru ca bugetul care îi nedreptățește și le taie masiv din bugete să nu fie aprobat.

Economistul Andrei Caramitru, fiul actorului Ion Caramitru și noul membru al USR a explicat, pentru PSNews, care sunt pericolele care ne pândesc în viitorul apropiat, de ce bugetul nu poate fi închis în momentul de față și cât de aproape se anunță o recesiune gravă:

" "
" "

”Argumentul este următorul: deja am depășitul de 3%, deși ei spun că nu, pentru că l-au menținut doar prin artificii contabile care nu vor ține în analiza Comisiei Europene. Deci pornim deja de la o situație destul de periculoasă de anul trecut. Anul acesta, ca să închidem bugetul, au estimat o creștere a veniturilor total nerealistă. Vorbim de 13-14-15% creștere a veniturilor, care vine din niște cifre absurde. Adică o creștere economică de 5,5, o colectare uriașă, nemaivăzută vreodată de stat anul acesta și etc. Asta nu se poate pentru că deja economia europeană a scăzut masiv. Italia e în recesiune, Germania aproape de recesiune. Chiar dacă am fi avut o guvernare competentă, nu puteam avea mai mult de o creștere de 2,5. 

Ori, cu efectele OUG-ului care a fost dat, stoparea investițiilor în sectorul privat poate duce chiar către o recesiune sau către un 0%. Iar asta duce la un deficit, conform cifrelor, de cel puțin 5-6% din PIB. Ai nevoie sa refinanțezi datoria trecută plus dobânzile – 13-14 miliarde EURO plus deficitul bugetar de vreo 10-12 miliarde . Ei au 5-6 miliarde in rezerva Trezoreriei. Și nu ii mai finanțează nimeni. Deci mai au câteva luni, și după aceea nu mai sunt bani deloc! ” 

Deci, cumva, sunt într-o situație dramatică și nu văd care e planul lor de a ieși din această situație. Nu există nimic concret anunțat, niciun plan de reducere de costuri sau de readunare a bugetului și nu mă miră că nu avem bugetul că n-au cum să-l închidă. N-au cum să-l finanțeze. 

În legătură cu faptul că Guvernul a alocat zero fonduri persoanelor cu dizabilități, copii și orfani, economistul a spus că acesta ”nu este un buget real”, iar în perioada următoare să ne așteptăm la o agravare a situației interne în viitorul apropiat:

”Sunt multe lucruri care n-au sens pe acolo. Sunt creșteri care n-au sens, lucruri foarte ciudate cum ar fi nefinanțarea pe care ați menționat-o dvs, finanțarea autostrăzii Moldovei, pe de altă parte sunt bani aruncați către CEC și nimeni nu știe de ce, probabil să acopere niște găuri. Acesta nu este un buget real și la ce am auzit este posibil să ajunga anumite instituții să nu mai aibă bani, să nu mai aplice creșterile salariale promise prin lege și alte beneficii pe care le au, o să vedem probleme care se vor accelera în următoarea perioadă și nu am senzația că lucrurile sunt sub control în vreun fel. ” a încheiat membrul USR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *