Skip to content
Video

Ecoul mitingului PSD peste hotare. S. Mureșan: Mare mișcare populară sau mascaradă? EXCLUSIV

plus.google.com

Cea mai recentă ediție a interviurilor video PSnews.ro l-a avut luni ca invitat pe europarlamentarul Siegfried Mureșan, trecut recent de la PMP la PNL.

Eurodeputatul a vorbit printre altele despre mitingul PSD de sâmbătă, exprimându-și îngrijorarea cu privire la implicațiile evenimentului pus în scenă cu „oameni captivi”. Mai precis, Mureșan a susținut că după acest moment acțiunile Guvernului se vor radicaliza în raport cu partenerii externi ai României.

„A aduce 100-150-180 de mii de oameni forțați la un loc nu este o realizare și nu este un lucru de care trebuie să fii mândru; dimpotrivă: este un lucru de care trebuie să-ți fie rușine. A trebui să forțezi pe cineva, să-l obligi, să îl aduci cu autocarul sau cu trenul door-to-door pentru a veni și a spera că îți cântă în strună nu-i un lucru de care să trebuiască să fii mândru. Asta unu la mână.

Doi la mână: acest guvern știe că mitingul nu a fost un succes, știe că oamenii au fost captivi, însă – evident – încearcă să ne transmită nouă că a fost un succes. Și pentru a vinde în continuare această poveste, pentru a da oamenilor – din păcate – următoarea doză a acestui drog, vor spune: «Suntem legitimați, mergem înainte» șamd. Și temerea mea este că tocmai pentru a acoperi eșecul (manifestația a fost un eșec: numărul de oameni a fost mare, dar de fapt a arătat că oamenii nu vin de bună voie, nu vin din interes, nu vin cu bună-credință.

Mi-e teamă că acțiunile Guvernului vor deveni tot mai radicale și în relația cu partenerii noștri externi. Acesta este cel mai prost moment pentru ca domnii Dragnea și Tăriceanu să înrăutățească relațiile noastre cu Uniunea Europeană cu 6 luni înainte ca noi să preluăm președinția Uniunii Europene. Mi-e teamă că vom vedea mai multă obrăznicie, mai multă iresponsabilitate, a detaliat PNL-istul.

În contextul felului în care PSD i-a adus pe oameni la manifestație, liberalul s-a arătat revoltat că actuala guvernare ignoră o problemă care ar fi trebuit să fie prioritară: infrastructura de transport.

„Și ultimul lucru legat de miting: oamenii au fost aduși cu autocarele și cu trenurile. Cum arată trenurile de la noi? Eu cred că atunci când vorbim despre transportul oamenilor în România, principala preocupare a Guvernului trebuie să fie: cum modernizăm CFR-ul, când cumpărăm trenuri noi, cum și cât de rapid construim liniile ferate de mare viteză, când absorbim fondurile europene pentru a construi aceste linii ferate de mare viteză, pentru ca oamenii să poată călători mai rapid, în condiții mai bune, pentru ca întreprinzătorii care exportă sau importă mărfuri să le poată exporta sau importa mai rapid, predictibil și cu costuri mai mici.

Vă dau un singur exemplu: eu sunt din Hunedoara. În Hunedoara avem un combinat siderurgic deținut de ArcelorMittal în momentul de față. Produc bare de oțel de 12 metri, le exportă spre multe țări vest-europene. Tehnologia în secolul XXI pentru încărcarea și descărcarea acestor bare de oțel pe vagoanele de tren este cu inducție electromagnetică – o tehnologie modernă. Așa ar trebui să se încarce, așa ar trebui să se descarce în locurile spre care sunt exportate (în Italia, de pildă). Doar că în România, CFR Marfă nu este capabilă în anul 2018 să pună la dispoziția fabricilor vagoane noi, moderne, doar cu platformă. Au acele vagoane vechi, cu pereți, pe care nu poți pune piesele cu inducție electromagnetică, căci nu funcționează fizic. Și atunci fixează barele de oțel cu sârmă, ca și în secolul al XIX-lea. Las deoparte faptul că există rute de cale ferată în România unde viteza de circulație este mai mică decât viteza de pe vremea regelui Ferdinand, în urmă cu 80-90 de ani.

Deci pe scurt: traficul feroviar în România este un dezastru. Și principala obligație a Guvernului cred că ar trebui să fie: cum facem acest trafic feroviar mai confortabil pentru oameni, mai rapid, mai ieftin, în trenuri bune, și nu în trenuri în care din păcate au înghesuit zeci de mii de oameni în weekend, obligatoriu, să vină să le cânte în strună în Piața Victoriei? a explicat Mureșan.

Întrebat ce ecouri a observat până acum la Bruxelles în legătură cu demonstrația PSD, Siegfried Mureșan a subliniat că mult mai important este imaginea României în rândurile opiniei publice internaționale: o țară unde poporul își cere drepturile, dar unii oameni politici „încearcă să controleze instituții”.

„Cel mai important ecou nu este cel din Parlamentul European, ci este ceea ce vede lumea largă. Și adevărul este că de un an jumate, lumea largă spune următorul lucru (presa internațională relatează pe larg): «Felicitări poporului român care a ieșit în stradă pentru a apăra valori europene: democrație, o justiție independentă care să-și îndeplinească misiunea, instituții libere». Și oamenii au ieșit în stradă cu drapelul Uniunii Europene, cerând o guvernare mai bună. Și aseară în Piața Victoriei au fost steaguri ale Uniunii Europene. Am văzut și un steag al Statelor Unite ale Americii – foarte bine.

Deci oamenii spun de un an de zile în lumea largă: «Felicitări poporului român că își cere drepturile. Rușine oamenilor politici care încearcă să controleze instituții, să vrea instituții slabe, pe bunul lor plac, care să îi servească doar pe ei».

Și vom vedea (sunt convins) în zilele următoare în presa internațională exact această întrebare cu privire la mitingul de sâmbătă – și anume: mare mișcare populară sau mascaradă? Doar faptul că presa internațională prezintă și va prezenta mitingul de sâmbătă ca o posibilă mascaradă cred că înseamnă că a înțeles exact ce s-a întâmplat aici. Oamenii politici de aici care l-au organizat sunt demascați, iar credibilitatea oamenilor politici de la vârful coaliției de guvernare în lumea bună este zero, a afirmat Siegfried Mureșan.

Vedeți mai jos ce spune europarlamentarul PNL despre sentința așteptată în procesul lui Liviu Dragnea și posibila legătură a acestei sentințe cu mitingul PSD.

Secvența este disponibilă în intervalul 12:13 – 21:16:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *