Skip to content
Politică

Ecourile cazului Patapievici-ICR. Numire controversată la Cultură: E un ministru prost! EXCLUSIV

" "

Ecourile cazului Institutului Cultural Român (ICR) condus, până în 2012, de scriitorul Horia-Roman Patapievici, se fac auzite şi astăzi. O numire controversată în Ministerul Culturii atrage reacţii din partea unor foşti miniştri de resort.

Este vorba despre Corina Şuteu, director al ICR New York între 2006 şi 2012, când la conducerea centrală a Institutului se afla Patapievici. Filiala newyorkeză a intrat, în 2008, în centrul unui imens scandal, pornit de la o expoziţie controversată a unui artist român, acuzat chiar şi de pornografie, potrivit romaniaculturala.ro.

" "

Marţi, a fost publicată în Monitorul Oficial decizia prin care Şuteu era numită secretar de stat în Ministerul Culturii, în urma unei decizii a premierului Dacian Cioloş.

CITIŢI ŞI: Fosta directoare a ICR New York, numită secretar de stat la Ministerul Culturii

Europarlamentarul Mircea Diaconu (deţinător al portofoliului Culturii în 2012) a vorbit, miercuri, pentru PSnews.ro, despre această recentă numire.

După ce, iniţial, Diaconu s-a arătat rezervat în comentarii (explicând că este dreptul oricărui ministru să îşi numească secretarii de stat), eurodeputatul a declarat: „Din fericire, dacă e de comentat ceva, doamna nu-i veterinar”.

„A existat un ministru al Culturii – chiar unul dintre cei mai longevivi – care avea studii exact de aşa ceva. Dar n-are importanţă – este istorie”, a încheiat Mircea Diaconu, făcând aluzie la Kelemen Hunor, ministru de resort între 2009 şi 2012.

Şi Daniel Barbu (fost ministru al Culturii între 2012 şi 2013) a avut, la început, o poziţie diplomatică, vorbind despre dreptul unui ministru de a-şi alege secretarii de stat. Totuşi, la insistenţele noastre, senatorul ALDE a continuat: „Toată lumea are un trecut – nu e neapărat responsabilă această doamnă pentru politica generală a ICR-ului. Sigur: ea reprezintă o anumită categorie de aşa-zişi «manageri culturali», din societatea civilă, categorie despre care văd că este încurajată îşi în alte acţiuni ale ministerului. E un mesaj către societatea civilă – probabil că această doamnă este foarte populară în anumite medii de creatori, mai mult sau mai puţin tineri, şi asta este…”

La remarca reporterului PSnews.ro, că discursul său este prea paşnic în raport cu opoziţia evidentă a ALDE împotriva ideii de tehnocraţie, precum şi contra cabinetului Cioloş, Daniel Barbu a replicat: „Nu e un discurs paşnic; acum, nu putem da cu piatra în nişte oameni chiar aşa, la prima vedere. Noi, sigur, considerăm că e o aberaţie ce se întâmplă acum, e un guvern prost, e un ministru prost la Cultură, cu politici greşite… Dar m-aţi întrebat despre o persoană: una e să analizezi politici şi alta e să vorbeşti de rău o persoană”.

 

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *