Skip to content
" "
Sport

Ecourile Revoluției Române, la 27 de ani. Imagini-document din decembrie 1989

naftemporiki.gr

Ecourile Revoluției Române încă se fac auzite, la 27 de ani de la sângeroasele evenimente care au dus la căderea cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu. Vedeți mai jos imagini-document din decembrie 1989.

Anul 1989 a fost marcat, la nivel internațional, de un val de evenimente care au condus la căderea, rând pe rând, a regimurilor comuniste din Europa Centrală și de Est. România a fost singura țară din această zonă în care trecerea de la totalitarism la democrație s-a făcut prin violență și în care conducătorii vechiului regim au fost executați. Ziua de 22 decembrie a rămas cunoscută în istoria recentă sub numele de „Fuga lui Ceaușescu”, având în vedere că la această dată soții Ceaușescu au părăsit clădirea Comitetului Central al PCR, la bordul unui elicopter, scrie joi Agerpres, într-o ediție aniversară dedicată Revoluției.


22 DECEMBRIE 1989: La primele ore ale zilei, marile uzine bucureștene își încetează activitatea. Grupuri masive de muncitori de la Grivița Roșie, Vulcan, 23 August, Pipera, Republica, Întreprinderea de Mașini Unelte și Ansamble București se îndreaptă spre centrul Capitalei. Înaintarea acestora este oprită de baraje formate din trupe de miliție, securitate și armată, la câteva sute de metri de sediul Comitetului Central al P.C.R. Zecile de mii de manifestanți exercită o enormă presiune asupra dispozitivului militar care rezistă, fără a riposta.

Nicolae Ceaușescu anunță sinuciderea generalului Milea, numindu-l trădător și acuzându-l că a „sabotat aplicarea măsurilor și a lucrat în strânsă legătură cu străinii”. La ora 10.59, postul de radio anunță instituirea, prin decret prezidențial, a „stării de necesitate” pe întreg teritoriul României. Anunțul este urmat de știrea: „Informăm că ministrul forțelor armate a acționat ca un trădător împotriva independenței și suveranității României și, dându-și seama că este descoperit, s-a sinucis”.

Vestea sinuciderii generalului Vasile Milea se răspândește cu repeziciune, la ferestrele caselor fiind scoase receptoare radio care informează direct oamenii de pe stradă. Mii de cetățeni pornesc spre centrul orașului. Este momentul în care trupele mecanizate din București părăsesc locurile de dispunere stradală din preajma sediului Comitetului Central și se îndreaptă spre cazărmi. Armata, rămasă fără comandant, acceptă primul semnal de retragere dat de generalul Victor Atanasie Stănculescu, prim-adjunct al ministrului apărării.

În aceste momente, sutele de mii de manifestanți scandează: „Armata e cu noi!” și intră în Piața Republicii (actuala Piață a Revoluției). O parte dintre manifestanți forțează intrările și pătrunde în sediul Comitetului Central. La ora 12.06, Nicolae și Elena Ceaușescu, însoțiți de Manea Mănescu, Emil Bobu, generalul Marin Neagoe și două gărzi de corp părăsesc clădirea C.C. al PCR, la bordul unui elicopter. În jurul orei 15:00, soții Ceaușescu sunt arestați lângă municipiul Târgoviște, la 80 km nord de București.

Citiți mai multe AICI.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *