Skip to content
Puterea Știrilor Video

Ecuație complicată la Congresul USRPLUS. Doi miniștri ar putea să le dea planurile peste cap lui Dacian Cioloș și Dan Barna

Inquam Photos / Raul Stef

Doi dintre miniștrii USRPLUS i-ar putea contracandida pe Dacian Cioloș și Dan Barna la șefia formațiunii politice, este de părere Remus Ștefureac, director Inscop Research. Este vorba despre ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, și ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Remus Ștefureac a declarat că „va fi o competiție ciudată și complicată în USRPLUS” la Congresul ce va avea loc în această toamnă pentru alegerea unei echipe noi de conducere.

„Dacă analizăm încrederea în liderii politici ai USRPLUS, în continuare Dacian Cioloș se bucură de nivelul cel mai mare de încredere, și pentru că are notorietatea ceva mai mare decât ceilalți lideri, dar nu vorbim de un nivel de încredere exploziv. Este diferență mare între nivelul de încredere la care se situează Dacian Cioloș și nivelul de încredere pe care îl are Emil Boc. Prin urmare, ar fi dificil ca Dacian Cioloș să fie o locomotivă puternică, iar pe fondul absenței prelungite din viața politică internă, evident că aceste elemente de profil personal nu mai sunt la fel de relevante și puternice.

Va fi o competiție ciudată și complicată în USRPLUS. Pot fi și alți lideri care și-ar putea dori sau s-ar putea gândi la a intra în această competiție. Ne uităm la liderii USRPLUS cei mai activi, cei mai vizibili, mai performanți la nivel de comunicare, dacă nu și din punct de vedere al realizărilor. Ministrul Transporturilor, de exemplu, este extrem de activ și pare a avea o strategie coerentă de comunicare, de așezare a unor priorități. Foarte vizibil este și ministrul Fondurilor Europene, mai ales în contextul PNRR. Este activ și vizibil. Cumva dacă ești contestat de PNL s-ar putea să fie un punct în plus în interiorul USRPLUS”, a declarat Remus Ștefureac la Puterea Știrilor.

Surse din interiorul USRPLUS au dezvăluit pentru PS News că, deși și-a anunțat intenția de a candida la șefia formațiunii politice, rare sunt momentele în care Dacian Cioloș participă la întâlnirile din interiorul partidului. Și Dan Barna „a luat o pauză” de la competiția internă, au explicat sursele politice, după ce au apărut informații cum că ar fi vizat în mod direct de ancheta DLAF-DNA.

Facem precizarea că vicepremierul Dan Barna este una din cele patru persoane pe care Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) le-a reclamat la DNA pentru “posibila săvârșire a unor fapte de natură penală”, a scris Newsweek România. DLAF a cercetat patru proiecte europene în care a fost implicat Dan Barna înainte de 2016. Barna a reacționat spunând că până acum nu a primit nicio informaţie oficială de la DLAF privind implicarea sa în vreo notă de constatare care să fie trimisă la DNA și că va demisiona dacă va începe urmărirea penală împotriva sa, dar că „nu vorbim despre un viitor care nu o să existe”.

 „1. Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a finalizat acțiunile de control privind modul în care au fost implementate proiectele finanțate din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 6 – „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenție 6.1 – „Dezvoltarea economiei sociale”: „Punți comunitare” (POSDRU/168/6.1/S/146256, cod SMIS 56760), „SES-am Deschide-te!” (POSDRU168/6.1/S/144808, cod SMIS 56699), „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560, cod SMIS 21583), beneficiar unitatea administrativ-teritorială Județul Alba, prin Consiliul Județean Alba.

2. În urma verificărilor efectuate în cazul proiectelor „Punți Comunitare” (cod SMIS 56760) și „SES-am deschide-te!” (cod SMIS 56699) au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală motiv pentru care, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat, la data de 05.05.2021, la întocmirea actelor de sesizare. Întreaga documentație se află în procedură de transmitere către Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție.

Constatările vizează 4 persoane care, la data faptei, dețineau calitățile de expert cu atribuții de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie socială (entități înființate în cadrul proiectelor).

3. Cu privire la proiectul „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560 – cod SMIS 21583), în urma verificărilor efectuate nu au rezultat indicii privind săvârșirea unor fapte de natură penală.

4. Verificările cu privire la proiectul „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural” (POSDRU/135/5.2/S/125782 – cod SMIS 51031), având ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, sunt în curs.

Conform prevederilor legale, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF va putea oferi mai multe informații numai după finalizarea investigațiilor„, este răspunsul pe care jurnaliștii de la Newsweek România spun că l-au primit de la DLAF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *