Skip to content
Politică

Eduard Hellvig: Nu am semnat nimic ilegal!

libertatea.ro

Șeful SRI Eduard Hellvig a ieșit public pentru a aminti că el a decis denunțarea protocoalelor cu SRI și că el personal nu a semnat nimic ilegal.

În februarie anul trecut am denunțat oficial toate protocoalele, oprind o practică existentă în trecut. Încă de la început am întrebat instituția dacă erau necesare, nu puteam să punem în practică legea fără protocoale? Mi s-a răspuns că da, se putea, conform legii, dar acesta a fost cadrul, prin care am pus în practică ce scrie în lege. 

Am dispus un audit intern. Am hotărât denunțarea tuturor protocoalelor care nu sunt impuse de lege sau de hotărâri ale CSAT și în februarie 2017 am demarat procesul de denunțare a protocoalelor. Nu mai există niciun protocol în vigoare care să aibă legătură cu înfăptuirea actului de justitie”, afirmă Eduard Hellvig.

Șeful SRI s-a referit și la scandalul la zi declanșat în jurul protocoalelor semnate de Serviciu cu Parchetul General.

Cât despre cele două protocoale, ambele au fost semnate în decembrie 2016. Primul e neclasificat, reglementează accesul organelor de urmărire penală la infrastructura SRI. E în vigoare, nu presupune nicio formă de implicare a SRI în activitatea Parchetului. Și președinta ÎCCJ care are atribuții de verificare a fost notificată cu privire la existența sa. 

Al doilea, cel clasificat, reglementa modalitatea prin care SRI coopera cu ministerul public exclusiv pe infracțiuni privind securitatea națională și infracțiunile de terorism. Legalitatea lui nu poate fi pusă la îndoială și sper că am lămurit discuția din spațiul public. 

Înțeleg că-n spațiul public se vehiculează că aș fi semnat ceva ilegal, Sper că explicațiile de astăzi au fost suficient de clare pentru orice om de bună credință”, spune directorul SRI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *