Skip to content
Puterea Știrilor Video

Educația ar putea primi 15% din bugetul general consolidat din 2023: ”Fără bani nici pretențiile nu pot fi foarte mari”

Inquam Photos / Octav Ganea

Invitat la ”Puterea Știrilor”, Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a confirmat că la nivelul coaliției există discuții avansate privind alocarea a 15% din bugetul general consolidat pentru învățământ. ”Într-adevăr, se încearcă o schimbare de paradigmă în ceea ce privește finanțarea sistemului de învățământ, mai exact să renunțăm la procentul din PIB și să primim un procent din bugetul general consolidat pe cheltuieli, adică 15%”, a spus Lixandru. Potrivit secretarului de stat, raportat la PIB, creșterea ar fi de la 3,4% cât e acum, la 5,8%.

”Trebuie să recunoaștem că avem, în sfârșit, un ministru care se preocupă foarte tare de soarta sistemumui de educați, atât la nivel de resursă umană, motivarea profesorilor, al tuturor celor implicați în sistemul de învățământ, cât și în ceea ce privește asigurarea unei baze materiale și a unei infrastructuri care să permită un act educațional de calitate.

Într-adevăr, se încearcă o schimbare de paradigmă în ceea ce privește finanțarea sistemului de învățământ, mai exact să renunțăm la procentul din PIB și să primim un procent din bugetul general consolidat pe cheltuieli, adică 15%.
Dacă ar fi facem un calcul, 15% din bugetul general consolidat, am ajunge undeva la 5,8% din PIB, în condițiile în care, în acest an, avem un procentaj de 3,4%. Avem încredere că anul viitor acest lucru ar putea fi posibil.

Un astfel de demers nu face decât să ne avantajeze și să punem în aplicare acele măsuri pe care domnul ministru, împreună cu echipa sa, dorește să le implementeze, în special pe partea de motivare și de atragere a resursei umane în învățământ. Pentru că trebuie să recunoaștem că ne confruntăm cu o lipsă de atractivitate a profesiei didactice, în condițiile în care salariile nu sunt foarte atractive.

Un alt demers propus de domnul ministru a fost acela ca salariul unui profesor debutant să fie la nivelul salariului mediu pe economie, ceea ce ar fi foarte important și ar prezenta interes pentru tinerii absolvenți. Fără bani nici pretențiile nu pot fi foarte mari”, a declarat Florian Lixandru la ”Puterea Știrilor”.

Anunțul ministrului Sorin Cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu a anunțat că Educația ar putea primi 15% din bugetul general consolidat, această variantă fiind susținută și de Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

„Mulțumesc coelgului meu, Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, care nu numai că va susține educația fiananciară, dar va susține educația în general pentru că am înțeles în privat, ce-i drept, am găsit un susținător pentru ca Educația să primească 15% din Bugetul general consolidat, pe cheltuială și nu pe venituri”, a spus el, potrivit Hotnews.

Raportat la bugetul din 2022, ar înseamna o creștere de la 29,9 miliarde lei, la 77,5 miliarde lei. Adică mai mult decât dublu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *