Skip to content
Societate

Educația din România, ultima din UE. Singurii sub 3% din PIB. Top 1000 universități

europafm.ro

Educația din România este ultima în Uniunea Europeană, iar la nivel mondial este depășită de țări precum Thailanda sau Pakistan, care reușesc să aibă universități mai bune decât ale noastre.

PIB sub 3% pentru Educație

Educația din România este slab finanțată și acest lucru se observă imediat dacă ne uităm la cum arată Universitatea București sau școlile de stat. Deși legea prevede că trebuie alocat 6% din PIB pentru Educație, acest lucru nu s-a întâmplat niciodată, iar Guvernul PSD oferă sub 3%. 

În Uniunea Europeană, România este ultimul stat în privința procentului din PIB alocat pentru Educație. România e singura țară din UE care alocă sub 3% din PIB pentru Educație, după cum se poate observa în acest grafic. 

Dan Barna, candidatul USR la alegerile prezidențiale, s-a gândit că soluția pentru universitățile din România ar fi aceea ca studenții să-și plătească taxele de școlarizare cu credite la bancă, așa cum a văzut el în filmele americane. 

Citiți și: Dan Barna și filmele americane. Cum vrea să-i pună pe studenți să plătească studiile cu credite

Top 1000 universități din lume

Doar două universități din România au intrat în topul 1000 universități din lume, realizat de ARWU. Este vorba despre Universitatea București și Universitatea Babeș-Bolyai. 

Prima universitate din România este Babeș-Bolyai, iar în lume aceasta se află pe locul 800, fiind în scădere față de 2017 când se situa pe locul 600. 

Situația este și mai gravă la Universitatea București, aflată și ea în scădere. În 2018 era între 800 și 900, iar acum a scăzut până la aproape 1000, fiind printre ultimele universități din acest top.  

Problema cea mai gravă e că educația din România este depășită de țări mai puțin puternice decât noi. 

Pakistan are Universitatea din Islamabad în topul 501-600. 

Universitatea din Cipru este în topul 601-700. 

Egiptul, măcinat în ultimii ani de conflicte, se laudă cu Universitatea din Cairo care în topul 301-400. 

India, o țară subdezvoltată, are prima sa universitate în top 401-500, apoi multe alte universități pe locurile 500-700, arătând că deși sunt săraci au un sistem de educație mai bun decât noi. Dacă ne uităm la PIB-ul pe cap de locuitor, India este cu mult în urma României. 

Lituania, un stat mic din Europa, are Universitatea din Vilnius în top 601-700. 

Thailanda, un stat mai sărac decât noi dacă ne uităm la PIB pe cap de locuitor, are prima sa universitate în top 401-500, a doua în top 601-700, și alte două în top 801-900. 

Iar vecinii noștri ungurii se pot mândri cu Eotvos Lorand University care e în top 501-600 și cu University of Szeged în top 601-700. 

Alți vecini, sârbii, au Universitatea Belgrad în top 401-500. 

Educația din România este subfinanțată și neperformantă, iar politicienii români măresc an de an bugetul pentru serviciile de informații până la sume exagerate, acordate mai mult pentru salarii și pensii, măresc bugetul pentru Apărare, însă an de an taie bugetul Educației. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *